U trendu

Kozmetički preparati i rok upotrebe

Kozmetički preparati imaju svoj rok upotrebe, pogotovu kad se otvori originalno pakovanje i počne sa upotrebom. Novi neraspakovani kozmetički proizvodi, u svom originalnom pakovanju, mogu trajati i biti dobri za upotrebu i do tri godine. Kada se kozmetički preparati otvore i počnu da se koriste, a u njih prodre vazduh, bakterije i druge čestice – gube svežinu i kvalitet pa posle izvesnog vremena nisu za upotrebu.
Razlozi za postojanje roka upotrebe
Ima više razloga zašto kozmetički preparati nakon otvaranja i početka korišćenja posle nekog vremena nisu više za upotrebu. Jedan od razloga je taj što ova sredstva u dodiru sa vazduhom gube svoja osnovna svojstva, oblik i konzistenciju, pa dolazi do zgrušavanja i stvrdnjavanja. Ono što je najvažnije, kozmetička sredstva nanose se na kožu lica ili oko očiju, a posle nekog vremena u dodiru sa vazduhom i klicama dolazi do njihovog biološkog i hemijskog kvarenja, pa kao takva deluju štetno po kožu ili izazivaju alergije.
Rok upotrebe raznih kozmetičkih preparata
Sredstva za negu očiju kao što su maskare, senke i slično posle otvaranja imaju rok trajanja tri do šest meseci. Nakon ovog vremena, ova šminka počinje da se zgrudnjava, suši ili kvari, jer ne sadrži konzervanse. Pokvarena sredstva koja se nanose na očne kapke, trepavice i blizu očiju – mogu izazvati ozbiljne komplikacije, posebno kod osetljivih osoba.
Preparati za negu lica kao što su kreme ili maske za lice – traju i do šest meseci u orginalnoj ambalaži (teglica ili tubica), a ako se prebace u drugu posudu, znatno kraće. Losioni su obično dobro zatvoreni u bočici i sadrže alkohol, pa traju i nešto duže. Ako usled vremena izgube neke svoje osobine, ovi preparati mogu izazvati crvenilo kože.
Parfeme i toaletne vodice trebalo bi istrošiti u roku od 12 meseci nakon otvaranja, pri čemu treba voditi računa o tome da bočice ne ostaju otvorene kada se ne upotrebljavaju.
Sredstva za čišćenje lica i sredstva za sunčanje mogu trajati i do dve godine. Za ova sredstva je naročito važno ne izlagati ih previše suncu i toploti jer će onda svoja svojstva brzo izgubiti.
Kreme i losioni za negu tela mogu se upotrebljavati i do godinu dana, pošto sadrže vodene emulzije ili alkohol, pa ih to čuva od kvarenja.
Puder i karmin, posle otvaranja, u zavisnosti od upotrebe, mogu trajati i do tri godine. Za puder je bitno održavati sunđere za nanošenje.
Šamponi, soli za kupanje, gelovi i slična sredstva za kupanje – neguju kožu i telo i do dve godine, ali treba voditi računa da u bočice ne uđe voda ili ne dođe do "pregrevanja".
Lak za nokte može se upotrebljavati više godina, ali postoji mogućnost grudvanja. Lak za nokte ne treba razređivati neodgovarajućim sredstvima, jer se tako može samo upropastiti.
Napomene
Ukoliko ista sredstva koristi više osoba (sestre, sustanarke, koleginice, majka i ćerke…), važna je higijena, kako se putem preparata, sunđera ili četkica ne bi prenosile bakterije, gljivice ili druge infekcije.
Za sve kozmetičke preparate važi pravilo da je poželjno čuvati ih u originalnim kutijicama na suvom i prohladnom mestu, a ne na suncu i visokoj temperaturi.
Bez obzira na propisan rok upotrebe, u zavisnosti od kvaliteta proizvoda, i nakon kratkog vremena može doći do promene izgleda ili oblika preparata. U takvim slučajevima detaljnije pogledati preparat; ako zaključite da nešto nije za upotrebu, prekinite sa korišćenjem.
Bez obzira na proteklo vreme od početka korišćenja kozmetičkog preparata, ako primetite neobične promene na koži, kosi ili očima, prekinite sa upotrebom pre nego što reakcije kože i organizma postanu burne.
Obično na kozmetičkim preparatima stoji napisan datum do kada je proizvod upotrebljiv i tog datuma se treba obavezno pridržavati jer svaka "štednja" na račun zdravlja nema smisla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.