U trendu

Lekari, babice i nega beba

Jedno australijsko istraživanje pokazuje da kontinuirana zdravstvena zaštita izabranog ginekologa, odnosno babice, predstavlja manje opterećenje zdravstvenog budžeta, a podjednako je bezbedna kao i standardna nega trudnoće za sve žene, bez obzira na eventualne rizike.
Standardna nega razlikuje se od zemlje do zemlje, pa se tako u nekim državama obim posla u porodilištima deli između različitih babica i lekara, dok su u drugim buduće majke u mogućnosti da biraju svoju babicu.
Istraživanje Kraljevskog koledža babica Velike Britanije o materinstvu u Engleskoj pokazalo je 2010. godine da 75% žena pre samog porođaja nije imalo susrete sa bilo kim od osoblja koje brine o njima tokom trudnoće. Takođe, 43% žena ne odlazi kod iste babice svaki put ili najveći broj puta tokom trudnoće.
O studiji
Istraživanje je dizajnirano da bi uporedilo kako se kretalo zdravlje i nega majke i beba tokom trudnoće i porodiljstva, kao i troškove nege.
U studiji je učestvovalo 1.748 trudnica, 871 žena je nasumično dobila određenu babicu, dok je 877 njih imalo standardno zajedničko staranje babica i lekara.
Istraživači nisu pronašli razlike između dve grupe žena kada je reč o broju carskih rezova, korišćenju epiduralne anestezije, ocenama od 7 ili manje na Apgar testu (sistem za određivanje zdravlja novorođenčeta uz skalu od 0 do 10, gde je 10 najzdravije), prijemu za neonatalnu intenzivnu negu ili prevremenim porođajima.
Međutim, žene koje su primale zdravstvenu negu jednog lekara, odnosno babice, imale su manje verovatnoće da će imati carski rez (pre termina porođaja), više verovatnoće da će imati prirodni porođaj, bila im je potrebna manja količina lekova protiv bolova, manje su gubile krv nakon porođaja, kraće je trebalo da ostanu u bolnici, a i veći broj njih nije imao problema sa dojenjem. Zbog ovih razloga, autori studije zaključili su da personalni zdravstveni radnik koji prati trudnoću od početka do kraja, zahteva manje troškove.
Kontinuitet zaštite
Komentarišući istraživanje, Keti Vorvi, izvršni direktor Kraljevskog koledža za babice Velike Britanije, kaže: „Ova studija dodaje nove činjenice u prilog drugim nedavno objavljenim radovima koji takođe pokazuju poboljšanje ishoda trudnoće kada žene primaju zdravstvenu pomoć od jedne babice ili istog malog tima babica tokom celog trajanja trudnoće, samog porođaja i postnatalnog perioda. Ovi dokazi potvrđuju da ljudi iz Ministarstva zdravlja i zdravstveni radnici moraju da rade zajedno radi ostvarivanja ovih ciljeva, ako želimo da obezbedimo da što veći broj žena ima najveći mogući kvalitetom nege.“
Kod nas je obično mali broj lekara i babica, pa se kontuirano praćenje i nega vrlo retko realizuju. I ovde se vidi ona stara „sirotinja više plaća“, jer više nege, bolja nega, nešto skuplja nega tokom trudnoće daje mnogo bolje i mnogo jeftinije rezultate u kasnijem periodu: prilikom porođaja, prevremenog porođaja, mogućih komplikacija, nege deteta i drugo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.