U trendu

Lokacije koje štete zdravlju (1)

Neke stvari koje svakodnevno koristimo (npr. četkica za zube, TV-uređaj, alat i dr) ostavljamo mehanički, ne razmišljajući o tome da li je mesto na kom smo ih ostavili dobar izbor.
Vlasnici trgovinskih radnji nisu jedini koji se trude da svoju robu postave na prava mesta i izlože je na najbolji način. Brojni istraživači tvrde da je veoma važno kako organizujete svoju okolinu i svoj prostor. Naizgled nebitne stvari – gde stojite na času fitnesa ili gde u stanu ostavljate lekove – mogu imati iznenađujući efekat na vaš gubitak težine i opšte zdravlje. Drugim rečima, kada je reč o osećanjima – nije važno samo šta radite već i gde to radite. Evo nekih lokacija štetnih po zdravlje, kao i alternativnih rešenja.
Najgore mesto za ostavljanje četkice za zube: na lavabou
Nema ničeg lošeg u samom lavabou, ali često se nalazi veoma blizu WC-šolje. Kada povučete vodu, sitne čestice iz toaleta rašire se svud po kupatilu, padnu na pločice, kadu i lavabo. Zato je četkicu za zube bolje držati u zatvorenom ormariću.
Najgore mesto za ostavljanje patika: u ormaru spavaće sobe
Ako hodate kroz kuću u obući koju nosite napolju, na taj način unosite razne alergene u svoj dom. Istraživanja su pokazala da se štetne materije koje možete uneti iz spoljašnjeg sveta dugo zadrže u kući, čak i do nedelju dana. Zato patike i ostalu obuću obavezno stavljajte u ormarić odmah kraj ulaznih vrata, da štetne materije ne bi dospele u kuću. Imajte kućne papuče koje ćete koristiti samo u unutrašnjem prostoru.
Najgore mesto za spavanje: ispod gomile ćebadi
Nije zdravo pregrejati svoj organizam. Stručnjaci kažu: dopustite telu da se zagreje prirodnim putem, od vaših dlanova i stopala.
Najgore mesto za ostavljanje ostataka od ručka: frižider
Ako ostavite toplu supu i varivo odmah posle ručka u frižider, rizikujete zdravlje svoje porodice. Razlog je sledeći: potrebno je dosta vremena da se ohladi sredina toplog jela, pa se time stvara pogodna sredina za razvoj bakterija. Umesto toga, slobodno stavite toplu hranu na radni deo i ostavite da se prirodno ohladi, pa je tek posle toga stavite u frižider.
Sitnice čine naš svakodnevni život. Ako malo povedemo računa o svojim svakodnevnim navikama, možemo poboljšati kvalitet svog života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.