U trendu

Ma koliko mazali kremu za sunčanje, jedan deo tela redovno zaboravljamo da zaštitimo

Krema za sunčanje je neophodna tokom cele godine, posebno leti. Proizvodi sa zaštitnim faktorom sadrže filter koji upija energiju UV zraka. Time se štiti koža – bilo na dekolteu, trbuhu, nogama ili rukama. Međutim, jedan deo tela redovno zaboravljamo da zaštitimo.

Sledeći put kada nanosite kremu za sunčanje ne zaboravite da je naneste i na – uši. Naime, uši su zapravo posebno osetljive na sunce i stoga su sklone opekotinama koje mogu biti prilično bolne, posebno na tom području tanje kože.

‘Preporučljivo je koristiti kremu s visokim zaštitnim faktorom. Koža na ušima je vrlo tanka i posebno osetljiva’, objašnjava dr. sc. Doris Hartvig-Bejd iz nemačkog strukovnog udruženja lekara za bolesti uha, grla i nosa. Vrlo je važno pripaziti na to jer svaka opekotina od sunca, čak i na uhu, može povećati rizik od raka kože, piše glamour.de.

Šta uraditi ako ipak nastanu opekotine od sunca?

Oni s kratkom kosom treba da budu posebno oprezni jer su im uši leti stalno izložene suncu. Uz proizvode sa SPF-om, preporučljivo je nositi i šešir. Ako dođe do laganih opekotina od sunca ili jakog crvenila uha, treba odmah delovati. Prvo je nastradalo područje kože potrebno ohladiti, a za to može poslužiti peškir namočen u hladnu vodu.

Ako u kuhinjskom ormariću imate sok od limuna i voćni sirće, oni vam takođe mogu dobro doći za prvu pomoć. Tinktura kiselina potiče regeneraciju oštećenog zaštitnog kiselog sloja kože. Ipak, kako ne bi uopšte došlo do oštećenja, ubuduće bi trebalo da uvek pre izlaska na sunce namažete uši kremom za sunčanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar