U trendu

Majčino mleko štiti bebu

Proteini u majčinom mleku štite odojčad od potencijalno smrtonosne gastrointestinalne bolesti. Majčino mleko sadrži protein neuregulin-4 (NRG4), koji može pomoći u sprečavanju posledica koje izaziva nekrotizujući enterokolitis – utvrdili su istraživači.

Rezultati instraživanja nedavno su objavljeni u internet izdanju „Američkog žurnala za patologiju“.

Informacije

Od svih beba kod kojih se razvije nekrotizujući enterokolitis, 30% umre od posledica ove bolesti. Bebe koje prežive obično se suočavaju sa ozbiljnim posledicama – bude im uklonjen deo creva ili kasnije imaju ozbiljnih problema sa ishranom.

„Tražimo zaštitni protein u majčinom mleku za receptore u crevima. S obzirom na to da je nekrotizujući enterokolitis značajan klinički problem bez do sada nađenog efikasnog tretmana, planiramo da procenimo koliko NRG4 ima terapeutski potencijal protiv ove bolesti“, izjavio je vođa istraživačke ekipe Mark Frej, zaposlen u jednom istraživačkom institutu u Dečijoj bolnici u Los Anđelesu.

Ishrana beba nekom drugom hranom predstavlja poznati faktor rizika za nekrotizujući enterokolitis, a istraživači u Dečijoj bolnici u Los Angeles ustanovili su da majčino mleko može da zaštiti decu od ovog ozbiljnog stanja.

„Naše istraživanje ukazuje na to da bez NRG4 proteina, koji se nalazi u majčinom mleku, nema normalnog mehanizma zaštite nezrelih creva odojčadi“, objasnio je Frej, asistent pedijatrije, biohemije i molekularne biologije pri Medicinskom fakultetu na Univerzitetu u Kaliforniji.

Napominjemo da ako prilikom razvoja bebe, njen organizam (organi za varenje) naiđe na „okidač“ za nekrotizujući enterokolitis, kao što su crevne infekcije ili unutrašnje povrede, beba može biti u povećanom riziku od komplikacija, pa čak i u životnoj opasnosti.

Detalji istraživanja

Istraživanje je vršeno eksperimentima na životinjama. Pored toga, vršena je labaratorijska analiza majčinog mleka i crevnog tkiva odojčadi.

Kod pacova koji su hranjeni raznom dečjom hranom razvili su se uslovi slični nekrotizujućem enterokolitisu. Pacovi koji su hranjeni istom takvom hranom, ali i proteinima NRG4 iz majčinog mleka – bili su zaštićeni od ovog crevnog oštećenja. Pored toga, kultivisane crevne ćelije, u sličnim uslovima kao u organizmu, takođe su bile zaštićene kada je pomenuti protein iz majčinog meka bio prisutan.

Istraživači su zaključili da NRG4 blokira inflamatorna crevna oštećenja, sprečava gubitak specijalizovanih ćelija koje štite creva od oštećenja i održava crevne matične ćelije, potrebne za obnovu sluzokože creva.

Napomena

I ovo istraživanje je pokazalo koliko je dojenje, odnosno majčino mleko, korisno za bebe i njihovo zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar