U trendu

Mnogi greše: Evo kada bi trebalo da menjate četkicu za zube, odmah je bacite ako ovo primetite

Jače i duže pranje zuba nije garancija njihovog zdravlja. Sem toga, mnogi koriste četkicu i onda kada bi trebalo da je bace.

Pravilno i redovno pranje zuba najveća je garancija oralnog zdravlja. Ali, ukoliko četkica koju koristi nije iz određenih razloga adekvatna, to može značajno umanjiti benefite pranja.

Iako perete zube minimum dva minuta i posle svakog obroka, ako ne vodite računa o četkici, sav vaš trud može pasti u vodu. Pranje zuba nam omogućava da uklonimo ostatke hrane, bakterije, plak i sve ono što bi moglo da dovede do pojave karijesa.

Prva stvar na koju treba da obratite pažnju kod četkice za zube su DLAČICE. Kada primetite da su izgubile krutost ili boju, to je prvi pokazatelj da bi trebalo da je bacite. Još jedan bitan faktor dotrajalosti četkice jeste NAKUPLJANJE PASTE među dlačicama – to je znak da se veliki broj bakterija nalazi na vašoj četkici!

Ukoliko dlačice ubrzano spadaju i troše se, to je još jedan pokazatelj da bi trebalo da je bacite u kantu za smeće. Stomatolozi procenjuju da bi trebalo jednu četkicu u proseku da koristite 3 meseca.

Nekada prilikom pranja trljamo zube jače i duže jer verujemo da će tako biti čistiji. Ali, tu se krije još jedna greška! To može oštetiti zubnu gleđ i izazvati iritaciju desni. Problem se pogoršava ukoliko je uz to četkica izbledela ili promenila oblik i krutost, prenosi Magazin novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)