Na vašoj četkici za zube verovatno se nalaze čestice izmeta

Većina svoju četkicu za zube čuva pored umivaonika koji se nalazi u blizini WC šolje, ali na taj način ona dolazi u dodir s izmetom. Svaki put kad pustite vodu u WC-u, čestice se vraćaju u vazduh, što znači da dospevaju i do četkice, što ne samo da je odvratno nego može uzrokovati zdravstvene probleme.

„Kapljice vode koje dospevaju u vazduh iz WC šolje su kontaminirane virusima i bakterijama. Ranija naučna istraživanja su pokazala da se tako mogu preneti Escherichia coli, Clostridium difficile i norovirus“, objasnila je Ralitsa Prodanova, stručnjak za higijenu, a prenosi Index.

Četkice za zube su savršeno prikladno mesto za uzgoj bakterija.

„Bakterije vole vlažna područja gde mogu da rastu i razmnožavaju se, a to su na primer četkice za zube“, dodaje Prodanova i ističe podatak prema kojem se štetne čestice mogu zadržati u vazduhu barem 30 minuta nakon ispiranja WC šolje i raspršuju se i do tri metra od samog toaleta.

„Spomenute bakterije mogu dovesti do teških gastrointestinalnih bolesti, a imaju i negativan uticaj na oralno zdravlje“, upozorava.

Što je snažnije ispiranje WC šolje, to se bakterije mogu dalje širiti, a ne pomaže da to radite čak i sa spuštenom daskom.

„Pasta za zube neće pomoći da se uklone bakterije na četkici za zube. Ljudi veruju u to, ali nije istina“, tvrdi Prodanova i savetuje da zubnu četkicu čuvate u ormariću, u uspravnom položaju, bez zaštitnog poklopca, i da je nakon svake upotrebe isperete vrućom vodom i nikada ne delite ni sa kim.

„Četkica za zube mora biti što dalje od WC-a zbog aerosolnog učinka pri ispiranju. Međutim, nije dobro ni da stoji pored umivaonika jer pranjem ruku takođe može doći u dodir s bakterijama“, kaže stomatolog Raha Sepherara.

Takođe, treba imati na umu da vaša četkica za zube nikada ne bi smela biti u dodiru s tuđom četkicom, kako biste izbegli kontaminaciju.

„Bakterije koje su odgovorne za bolesti desni mogu se preneti s jedne četkice na drugu“, dodaje dr. Sepherara.

Zubar dr. Ričard Marqes predlaže da četkice držite na udaljenosti većoj od tri metra za WC šolje, menjate ih redovno (barem svaka tri meseca) i da zatvarate poklopac toaleta i redovno čistite kupatilo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.