Nadmudrite viruse

Kako dolazi hladnije vreme, pristižu i raznorazni virusi. Borba između nas i njih nastavlja se svakodnevno. Prema poznatom narodnom principu „bolje sprečiti nego lečiti“, valjalo bi ih preduprediti.

Nagle i nezdrave promene temperature najavile su sezonu prehlada, tako da je sve više onih koji pate od kijavice i malaksalosti. Najčešće je reč o akutnoj, virusnoj prehladi bez visoke temperature, sa upalom nekih od gornjih respiratornih organa (nos, sinusi, grlo). Bolest počinje naglo, nakon kratke inkubacije, bolom u grlu, pojačanim sekretom iz nosa, kijavicom i tek blago povišenom temperaturom. U većini slučajeva prolazi za četiri do deset dana, a uzročnici su najčešće vaši stari poznanici – virusi.

Da bi se sprečili ili bar ublažili simptomi prehlade, važno je ojačati organizam izbalansiranom ishranom, umerenom telesnom aktivnošću, izbegavanjem stresnih situacija, ali i pametnom upotrebom lekova. Antibiotike ne uključujte u igru bez konsultacija sa lekarom. Ukoliko to često samoinicijativno radite, postoji mogućnost da vaš organizam ne reaguje na dejstvo antibiotika onda kada vam oni zaista budu bili potrebni.

Uzimajte što više vitamina C – ako ste u mogućnosti, posle svakog obroka. Grebanje u grlu možete smanjiti korišćenjem tableta za grlo, ali ih ne treba uzimati duže od sedam dana, a za otčepljenje nosa služite se jednostavnim metodom – što redovnije ga praznite. Čiste papirne ili pamučne maramice biće vam najbolji saborac.

Prema narodnoj medicini, nikakvi lekovi ne mogu da vam budu od koristi koliko to svojim prirodnim sastojcima može da bude beli ili crni luk. Miris možda jeste neprijatan (uostalom, ne plaše se vampiri bez razloga), ali efekat može da bude više nego koristan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.