U trendu

Najbolji načini da smanjite prekomerno znojenje – bez dezodoransa

Osobe sklone prekomernom znojenju, kod kojih za to nema nekog posebnog zdravstvenog uzroka, izuzetno teško podnose visoke letnje temperature, a stručnjaci imaju nekoliko saveta koji će im pomoći da smanje pojačan rad znojnih žlezda ne koristeći pritom dezodoranse.

Jedan od načina je, kažu nemački lekari, konzumacija manje količine crvenog mesa za vreme sparnih letnjih dana.

Upozoravaju da i neke veganske i vegetarijanske alternative, poput proizvoda od soje ili mahunarki, takođe mogu uticati na pojačano lučenje znoja iz znojnih žlezda jer, poput crvenog mesa, sadrže spojeve poznate kao purini.

Purini su aromatske organske komponente prisutne u gotovo svakoj namirnici. Neprestano se proizvode u organizmu i važna su komponenta ćelija, ali neka hrana je posebno bogata purinima: školjke i rakovi, kupus, spanać i špargle.

Još je jedan način koji pridonosi smanjenom znojenju – suzdržavanje ili konzumacija što manje kofeina, alkohola, začinjene hrane i nikotina.

Znojenje je prirodna reakcija organizma na telesnu toplotu i deluje kao sistem hlađenja. Znoj sam po sebi nema miris. On nastaje kao reakcija na bakterije koje nastanjuju kožu. Što je lična higijena na višom nivou, bakterija će biti manje, a tako će i mirisi nestati.

Mesta s kojih znoj ne uspeva da ispari brzo pružaju toplo i vlažno okruženje, a ono pogoduje bakterijama koje se hrane jedinjenjima iz znoja. Brijanje pazuha omogućiće brže isparavanje znoja, a svakodnevno tuširanje smanjiti razmnožavanje bakterija na koži.

Dezodoransi prikrivaju miris tela, ali ne smanjuju znojenje ni razmnožavanje bakterija. Lokalna primena alkohola visoke otpornosti sprečiće razmnožavanje bakterija, ali može jako da iziritira kožu.

Nemački lekari podsećaju da nekim ljudima pomaže puder za telo koji upija višak vlage pa njegovo korišćenje preporučuju na delovima tela koji se nešto manje znoje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar