U trendu

Naučnici otkrili – biljka koje ima svugde sprečava ćelavost i gubitak kose

Više od polovine muškaraca starijih od 50 godina suočava se sa ćelavošću i gubitkom kose. Međutim, naučnici su sada dali nadu i njima i svima kojima opada kosa. Utvrdili su da biljka koje ima gotovo svugde sprečava opadanje kose.

Crvena detelina, koja potiče iz Evrope, zapadne Azije i severozapadne Afrike, i raste gotovo svugde na svetu, može da popravi kvalitet i gustinu kose i spreči njeno opadanje, objavljeno je u naučnoj studiji u časopisu „Nešnal lajbrari of medisin“ (National Library of Medicine).

Jačanje kose uz pomoć crvene deteline poznato je u nekim narodnim tradicionalnim medicinama, a sada je to dobilo i naučnu potvrdu.

Crvena detelina sadrži visok nivo izoflavona koji se ponašaju kao fitoestrogeni i jačaju kosu.

Naučnom studijom utvrđeno je da upotreba ekstrakta crvene deteline zajedno sa biomimetskim peptidima sprečava gubitak kose kod ljudi koji imaju simptome alopecije.

Posle četiri meseca testiranja, količina kose u fazi anagena (rasta) bila je veća za 13 odsto, dok je one u telogenoj fazi (opadanja) bila za 29 odsto manja. To je značajno bolje nego u kontrolnoj grupi, gde je kosa u anagenoj fazi bila manja za dva odsto, dok se ona u telogenoj povećala za 23 odsto.

Pored toga, tretman je pomogao i u smanjenju zapaljenskih reakcija i stimulisao je sintezu proteina folikula dlake.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar