Negovatelji i emocionalni problemi

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Povezanost i briga među ljudima danas je u celom svetu možda jedino čime se možemo pohvaliti. Povezanost između negovatelja ili staratelja i pacijenata uglavnom je poznata.

Britanci hvale ulogu negovatelje i njihovu brigu o pacijentima. Međutim, iz najnovijeg izveštaja Međunarodnog centra u Londonu nagoveštavaju emocionalne, zdravstvene i psihičke probleme negovatelja ili staratelja nakon razdvajanja, tj. nakon što im pacijent umre, ode u starački dom ili u bolnicu.

Prema izveštaju, u Britaniji će uskoro 3 od 5 osoba imati potrebu za negovateljima. Procenat starijih negovatelja, preko 65 godina, porastao je za 35% od 2001 godine. Iako su oni brižni prema svojim pacijentima, izveštaj kaže da 65% njih ima i „sopstvene“ zdravstvene probleme, a zbog same brige oko pacijenata, njih 69% ima i psihičke probleme.

Svakodnevne aktivnosti i život pored pacijenata za starije negovatelje podrazumeva i sledeće mogućnosti:

  • visok rizik od emotivnog stresa
  • gubitak prijatelja ili nekog bliskog zbog obaveza prema pacijentu
  • visok rizik za mnoge zdravstvene probleme

Izveštaj navodi i neke preporuke za pomoć negovateljima:

  • održavajte odnose sa prijateljima
  • obezbedite sebi pauzu u toku višesatne nege pacijenta
  • proveravajte redovno svoje psihičko stanje

Istraživači ističu važnost promovisanja druženja negovatelja i formiranje grupa za aktivnosti starijih negovatelja ili staratelja.

Profesor Andrew Steptoe sa Univerziteta u Londonu kaže: „Usamljenost i socijalna izolacija starijih negovatelja utiču na zdravu biološku funkciju, pa čak i na opstanak u društvu. Ova studija pokazuje negativan uticaj usamljenosti i izolovanosti na emotivno stanje staratelja ili negovatelja. Zbog toga su oni sa povećanim određenim rizikom u društvu.“

Na kraju istaživanja, ukazuje se na potrebu stalne podrške starijim negovateljima ili starateljima, kako se po prestanku obavljanja nege „svog pacijenta“ ne bi osećali napušteno i usamljeno.

Jedan komentar

  • Pera

    Kod nas nema takvih problema ili su izuzetno retki. U Srbiji je saosećanje sa starim i bolesnim zaboravljeni osećaj, a nega i odnos prema starima – nepoznata stvar. Sistem zdravstvene zaštite u Srbiji je takav da ne samo da stari već i mlađa popilacija, mogu da računaju na koliko-toliko dobar zdravstveni tretman jedino ako imaju dovoljno novca da plate lekara koji će im posvetiti dovoljno pažnje i pružiti adekvatnu terapiju. Što se starih tiče, ako imaju tu, da li sreću ili nesreću, da duže požive, pa im zatreba medicinska pomoć i nega, mogu je dobiti jedino ako su dovoljno imućni za neki bolji privatni dom za stare, pri čemu će morati da plate svaku posetu lekara i potrebnu intervenciju, naravno i lekove, bez obzira na to što su cečog života plaćali zdravstveno osiguranje. Jednom rečju, bruka i sramota za državu i društvo u celini.

Ostavite komentar