Nezamenljiva fizička aktivnost: ŽENSKI mozak čini večno mladim

Nebrojano puta do sada je rečeno da fizička aktivnost pomaže organizmu za bolje funkcionisanje, kako kod mlađih tako i kod starijih osoba.

Kao još jedan pokazatelj toga je nova studija iz Velike Britanije koja navodi da starije pokretljivije žene imaju bolju funkciju mozga u odnosu na manje pokretljive žene. Istražitelji ukazuju na to da samo hodanje kod starijih žena može pomoći održavanju funkcije mozga.

Da bi rezultati bili što precizniji i pouzdaniji, studija je obuhvatila 324 žene bliznakinje starosti od 43 do 73 godine koje su testirane o njihovim razmišljanjima, memoriji i učenju na početku i kraju studije.

Istraživači su otkrili da žene sa zdravijim nogama imaju bolje pokazatelje za zdraviji mozak nego bilo koji drugi poznati faktor. Bliznakinja sa zdravijim nogama bolje je održavala svoje mentalne sposobnosti nego bliznakinja sa slabijim nogama.

Pošto svako želi najbolje za svoj mozak, poređenje kod blizanaca je najkorisnije jer oni dele mnoge faktore pa i genetiku, koja se ne može promeniti ni u starosti, navodi se u studiji.

Studija je uvidela razlike u razmišljanju u strukturi mozga kod identičnih blizanaca, što je pokazalo da jednostavne promene životnog stila mogu pomoći mentalnom zdravlju.

Prethodna istraživanja su pokazala da fizička aktivnost pomaže u funkcionisanju mozga kod starijih osoba. Ispitivanja na životinjama su takođe pokazala da vežba oslobađa hormone koji podstiču rast nervnih ćelija.

Mehanizmi koji su stajali iza ovih studija nisu bili baš jasni jer su mogli da se uključe i drugi faktori povezani sa funkcionisanjem mozga i starenjem, poput imunog sistema, cirkulacije krvi i stanja nerava. Međutim, ni ovo kao ni prethoda istraživanja nisu pokazala i dokazala uzročno-posledičnu vezu između hodanja i zdravlja mozga.

Na kraju se navodi da su potrebna dalja istraživanja da bi se saznalo više o potencijalnoj vezi između pokretljivosti starijih žena i stanju zdravlja njihovog mozga. Takođe, treba i utvrditi da li bi eventualni zaključci važili i za muškarce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.