Nisu lekovi, ali nas podjednako – uništavaju

Uhvatila nas manija?!

Vitamini su neophodni za dobro zdravlje, ali konzumiranje previše određenog vitamina može biti štetno. Nedavno istraživanje bavilo se unosom vitamina B grupe i rizikom od preloma kostiju.

Vitaminski i mineralni dodaci ishrani postaju sve popularniji širom sveta. Iako nema sumnje da su nekim osobama potrebni, sve je veća zabrinutost da se suplementi uzimaju u mnogo većoj meri nego što bi trebalo i veoma često bez prethodnih konsultacija sa lekarima.

Kao što autori nove studije objašnjavaju, „previše hranljivih materija jednako je štetno kao i njihov smanjen unos“.

U ovoj studiji, istraživači su bili posebno zainteresovani za vitamine B6 i B12. I jedan i drugi imaju veliku ulogu u telu i javljaju se u različitim namirnicama.

Za mnoge zdrave ljude prilično je lako konzumirati adekvatne količine vitamina B6 i B12 iz uravnotežene, raznovrsne ishrane.

Vitamin B i rizik preloma kostiju

Prethodno su autori nedavnog istraživanja objavili sekundarnu analizu koristeći podatke od 6.837 osoba. Ono što su otkrili je neočekivano povećan rizik od preloma kuka. Konkretno, rizik od preloma bio je najveći kod pojedinaca koji su uzimali vitamine B6 i B12.

Da bi istražili odnos dalje, naučnici su proširili grupu podataka, a svoja otkrića objavili su u časopisu „JAMA Network Open“.

Naučnici su imali pristup podacima od 75.864 žena u postmenopauzi uključenih u studiju.

Pored informacija o zdravlju, ishrani i dodacima ishrani, istraživači su imali pristup i širokom nizu drugih detalja, uključujući rekreativne aktivnosti učesnika, lekove, status pušenja i indeks telesne mase (BMI).

Povećanje od skoro 50 odsto

Tokom 20-godišnje studije, bilo je 2.304 slučaja preloma kuka koji nisu bili povezani sa karcinomom ili većim traumama, poput saobraćajne nesreće.

Kao što se očekivalo, naučnici su videli vezu između suplementacije vitaminom B i rizika od frakture kuka.

„Rizik je bio najveći kod žena sa kombinovanim visokim unosom oba vitamina, što pokazuje skoro 50 odsto povećan rizik od preloma kuka u poređenju sa ženama sa malim unosom oba vitamina,“ izjavio je tim naučnika koji je radio na ovoj studiji.

Oni takođe objašnjavaju da među ženama u kategorijama sa srednjim unosom oba vitamina rizik nije značajno povećan.

Naučnici su primetili da su viši nivoi vitamina B povezani sa suplementima, a ne sa unosom ovog vitamina putem hrane.

Oni jasno govore da neke osobe moraju da uzimaju suplemente vitamina B12, i da nema dokaza koji bi sugerisali da samo uzimanje vitamina B12 povećava rizik od frakture kuka.

Kako autori objašnjavaju, nivo unosa vitamina B daleko je premašio preporučene doze.

Kako vitamini grupe B povećavaju rizik od preloma?

Stručnjaci smatraju da velike doze vitamina B6 proizvode neurološke simptome, poput ataksije (koja utiče na koordinaciju), kao i smanjenja mišićnog tonusa.

Autori tvrde da ovi simptomi mogu da povećavaju rizik od preloma.

Druga teorija koju autori ističu je da visok nivo vitamina B6 može „ubrzati gubitak kostiju suprotstavljajući se modulacijskom uticaju estrogena na steroidne receptore“.

Što se tiče uloge vitamina B12 u tom odnosu, autori još uvek nemaju konkretne teorije.

Međutim, postoje i određena ograničenja. Na primer, tim nije mogao da utvrdi da li su neke žene počele da uzimaju suplemente vitamina B6 i B12 zbog bolesti.

Moguće je da je bilo kakav prelom kuka bio posledica bolesti, a ne unosa suplemenata.

Međutim, kada su naučnici razmatrali krtost kostiju i bolesti u svojoj analizi, to nije suštinski promenilo rezultate.

Trenutno je ovo jedina studija koja je posebno istražila interakciju između vitamina 6, vitamina B12 i preloma kuka.

Naučnici će morati da sprovedu još istraživanja da bi dokazali vezu.

Njihov zaključak je da u svakom slučaju treba biti oprezani pri uvođenju suplemenata, pogotovo kada nema očiglednog nedostatka određenog vitamina.

(Medical News Today)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.