U trendu

Opada vam kosa? Možda vam nedostaju ovi vitamini u telu

Alopecija ili ćelavost je stanje koje pogađa mnoge ljude na svetu, odgovorno je za gubitak kose kod ljudi. Prema portalu Univerziteta u Navari, ovo znači abnormalan gubitak kose.

Postoji nekoliko razloga zašto se ovo stanje javlja. Ipak, mora se uzeti u obzir da je gubitak kose normalan, zapravo se dnevno gubi 50 do 100 pramenova kose, problem je kada opada više nego što je potrebno.

Među uzrocima ovoga su spoljni faktori, genetika, hormonske promene, zdravstveni problemi ili starenje. Tu je i gubitak vitamina kao još jedan okidač u ovoj situaciji. Nedostatak nekih vitamina kao što su C, biotin, vitamini B, vitamin A, vitamin E i vitamin D.

Što se tiče poslednjeg, to može značiti da postoji deficit minerala kao što su gvožđe, cink, magnezijum ili kalijum. Zbog toga se preporučuje uravnotežena i zdrava ishrana kako bi telo dobilo neophodne vitamine.

Drugi uzroci gubitka kose

Videti dlake na jastuku, pod tušem i na odeći ne bi trebalo da bude retkost, problem nastaje kada se ponavlja. Stoga, ako se problem pojavi, postoji nekoliko razloga koji bi ga uzrokovali.

Šampon

Vrsta proizvoda kojim perete kosu će odrediti njenu snagu, rast i opadanje. Ponekad, višak soli koji ovi unose mogu dovesti do intenziviranja gubitka kose. Pored toga, potrebno je koristiti i odgovarajuće šampone za svaki tip kose (kovrdžava, tanka, masna…).

Pored šampona, tu su i maske, regeneratori i temperatura vode kojom se pere, jer to, u zavisnosti od svake osobe, može uticati na njen rast i zdravlje kose.

Sunce

Ovo je još jedan važan faktor, jer je kosa, kao i koža, stalno izložena sunčevim zracima, pa je neophodno koristiti je sa termoprotektorima i hidratacijom kako biste izbegli značajnu isušivanje kose.

Češljanje

Ova aktivnost je nešto što bi trebalo da bude uključeno u vašu dnevnu rutinu. Češljanje kose nekoliko puta dnevno podstiče rast i jača svaki njen pramen. Pored toga, pomaže u cirkulaciji i oksigenaciji kože glave.

Sušenje i agresivni tretmani

Što se tiče sušenja, preporučuje se upotreba peškira od mikrovlakana kako bi se izbeglo maltretiranje, jer kada je mokra, ona je osetljivija. Sa druge strane, idealno je izbegavati ili ne koristiti tretmane poput trajnog ispravljanja, između ostalog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar