U trendu

Opasne novogodišnje igračke

Pravo je vreme za upozorenja na opasnosti za decu od raznih pirotehničkih sredstava.

Udruženja i neprofitne organizacije u Americi upozoravaju na igračke sa visokim nivoom opasnih hemikalija, igračke sa malim delovima ili magnetima koje mogu biti štetne ako se progutaju, ali i na igračke koje stvaraju mnogo buke koja može oštetiti sluh deteta.

Izveštaj je zasnovan na testovima više od 200 igračaka kupljenih u raznim prodavnicama. „Trebalo bi da verujemo da su igračke koje kupujemo bezbedne. Međutim, treba dosta paziti na opasnosti prilikom kupovine igračaka“, izjavio je Majk Lit, advokat potrošačke asocijacije U.S. PIRG.

Proizvođači uvek „umanjuju“ opasnosti, navodeći da se izveštaj zasniva na „nepouzdanim“ podacima i da navedene igračke „ne predstavljaju nikakvu opasnost za decu u igri“. Napominju da nijedna od igračaka iz izveštaja nije opozvana od strane Američke potrošačke komisije za bezbednost proizvoda. Proizvođači ističu da su sve igračke koje se prodaju u SAD bezbedne i da ispunjavaju više od 100 bezbednosnih uslova.

Udruženje potrošača ipak upozorava…

Toksične igračke

Laboratorijski testovi pronašli su u nekim igračkama visoke nivoe hroma koji može izazvati alergijske reakcije i rak ako uđe u većim količinama u organizam. Pored toga, u nekim igračkama ima hemikalija koje štetno deluju i mešaju se sa funkcijom prirodnih hormona.

Naročito je opasno kada se progutaju igračke sa štetnim hemikalijama.

Opasnost od gušenja

Nekoliko ispitanih igračaka sadrži sitne delove u kompletu, a na igračkama nije na odgovarajući način napisano upozorenje roditeljima na mogućnost gušenja. Karakteristične igračke: mali baloni, male figure i mali avioni. Ove igračke su ili previše sitne ili imaju delove koji mogu lako da se pokidaju i da ih deca progutaju (točkići, dugmad, kosa, odeća…).

Magneti

Mali magneti predstavljaju ozbiljnu opasnost za decu. Ako dete slučajno proguta dva ili više magneta, oni mogu da privuku jedni druge ili neke metalne delove i blokiraju ili oštete creva, zaustave protok krvi i uzrokuju infekciju. U takvim slučajevima, uklanjanje magneta može zahtevati hitnu operaciju. Iz tog razloga udruženje potrošača upozorava na trenutno veoma popularne obične magnete, „jajolike magnete“ i „zvučne magnete“. Iako su ovi magneti navodno bezopasni, oni mogu biti veoma opasni ako se progutaju.

Bučne igračke

Nekoliko igračaka je tokom ispitivanja proizvodilo veoma visok nivo buke i udruženje ih smatra potencijalno štetnim, pogotovu ako ih mala deca prislone na uvo. Među njima su: električni vozići sa zvučnicima, male životinje i male farme sa zvučnim animacijama, mali elektronski kaleidoskopi sa svetlosnim i zvučnim efektima, mali jednostavni dečji kompjuteri sa svetlosnim i zvučnim efektima, imitacije mobilnih telefona sa svetlosnim i zvučnim efektima, kao i elektronske slovarice u kojima se slova ubacuju u mali zvučni kompjuter (Leap Frog Fridge Phonics magnetic letter set).

Napomene

Na našem tržištu, legalnom i crnom, pored pomenutih igračaka, mogu se naći i mnoge slične igračke koje nisu prošle zvaničnu kontrolu, tako da nam ostaje da podsetimo roditelje da razmisle da li su njihova deca dorasla njima. Pre nego što kupite neku igračku, razmislite o tome da li je dete može progutati ako je sitna ili će pokidati neke sitne delove, pa njih progutati.

U tekstu nije bilo reči o pirotehničkim sredstvima o kojima smo i ranije pisali, pa podsećamo na neke opasnosti:

  • Petarde mogu izazvati opekotine, ali i ozbiljne povrede, naročito petarde većih dimenzija. Pored toga, petarde mogu oštetiti sluh, naročito u zatvorenim prostorijama.
  • Prskalice mogu izazvati manje opekotine, ali i požar. I „dečiji vatrometi i rakete“ nisu baš bezbedni da bi ih deca koristila bez nadzora.
  • Sveće i svećice predstavljaju opasnost i od opekotina i od požara.
  • Električne svećice i razne svetiljke prave se i prodaju u relativno sigurnim formama, ali ne treba dozvoliti maloj deci da ih sama uključuju u struju ili „popravljaju“ šrafcigerima.
  • Dečije oružje – noževi, puške, pištolji, koplja i slično – mogu naneti povrede (naročito očiju) ako se neoprezno upotrebljavaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.