U trendu

Početak radnog vremena – krivac za premorenost

Smatra se da vreme koje određuje početak vašeg radnog dana (noći) može i te kako negativno uticati na dužinu trajanja sna, a samim tim i na kvalitet vašeg sna. I ne samo to: početak radnog vremena može uticati na premorenost na poslu, navodi najnovije istraživanje.
Odlazak na posao i početak radnog vremena od 9.00 ujutru do 14.00 nije predstavljao veći problem ljudima kada je u pitanju optimalni san. Međutim, grupa istraživača sa Državnog univerziteta u Vašingtonu otkrila je da je odlazak na posao u periodu između 20.00 do ponoći najproblematičniji i da ima najviše posledica na kvantitet i kvalitet sna, a samim tim i na umor.
Ono što nikako nije iznenađujuće jeste da premorenost dostiže svoj najviši stupanj onda kada radna smena počinje od 23.00, a najmanji stupanj onda kada se sa poslom krene u 9.00. Od istraživačkih instrumenata tokom istraživanja korišćeni su matematičko modelovanje i hipotetički istraživački rad. Svrha je bila otkriti pre svega efekat obaveze odlaska na posao i onda kada dođe do sna u toku određenog dela dana.
Najčešći uzroci premorenosti i kako se izboriti sa njima
Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da je vreme u koje se od vas zahteva da se na poslu pojavite podjednako bitno kao i celokupno radno vreme. Ono što autori istraživanja ističu kao neophodno jeste obraćanje pažnje poslodavaca na sastavljanje radnog rasporeda koji bi omogućio radnicima da se u toku noći propisno odmore i na taj način uvećao njihovu produktivnost na poslu.
Naše najzanimljivije otkriće svakako je bilo to da one smene koje počinju između 20.00 i ponoći imaju najlošije posledice po produktivnost i san uopšte, ističe autor pomenutog istraživanja. Smene različitog trajanja razlikuju se i po tome koliko su zamorne, a sve to u zavisnosti od doba dana za koji su predviđene, nastavlja dr Bouen (Bowen).
Pre ponoći ili posle ponoći
Autori ovog istraživanja, takođe, ističu da smene koje počinju nakon ponoći omogućavaju zaposlenim licima da spavaju zdravo sve do trenutka dok im ne počne smena, tako da su oni relativno odmorni u trenutku kada dođu na posao. Međutim, ovo nije bio slučaj sa onim zaposlenim licima koja su morala da se pojave na poslu između 20.00 i ponoći. Moguć razlog je taj što ispitivana lica nisu bila u mogućnosti da iskoriste prednosti zdravog sna pre odlaska na posao, jer smena počinje previše rano za njihov dvadesetčetvoročasovni bioritam.
Prethodna istraživanja takođe su pokazala da rad preko noći remeti prirodni bioritam i može povećati rizik od pojave dodatnog stresa, metaboličkih poremećaja, čak i kardiovaskularnih oboljenja.
Zato ukoliko radite – pogotovo u noćnoj smeni, potrudite se da nakon završetka radnih obaveza uvek najpre odmorite svoj organizam snom i na taj način ga okrepite što je više moguće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.