U trendu

Porodilje i vitkost

Majke bi nakon porođaja trebalo da se koncentrišu na negu deteta i otkrivanje radosti roditeljstva, a ne na brigu o tome kako će vratiti svoju vitku liniju.

Dženi Vilot, ministar za žene i jednakost, kaže da se u sredstvima informisanja i javnosti stvara preveliki pritisak na mlade mame da smanje težinu odmah nakon porođaja, čak i rizikujući oštećenje svog zdravlja i zdravlja bebe. Vilot je reagovala na novi izveštaj koji ocenjuje zdravlje i psihološke posledice koje „idealizovana slika o telu žene“ može imati na trudnice i porodilje.

Nemilosrdni pritisak

Tokom posete Kraljevskoj bolnici u Londonu, gde je razgovarala o rezultatima ovih istraživanja sa babicama, Dženi Vilot je rekla: „Postoji nemilosrdan pritisak na sve žene, poznate ličnosti ili ne, da budu tanke i vitke sve vreme, pa i pre i posle trudnoće. Istraživanja pokazuju da majke preokupirane telesnim problemima i vitkom linijom nisu samo oštetile svoje zdravlje već su svoje negativne stavove prenosile i na svoju decu.

Tužno je da žene osećaju veliki pritisak da izgube težinu vrlo brzo nakon trudnoće, jer to nije zdravo. Zato su babice i zdravstveni radnici ključni u edukaciji trudnica. Trudnoća i prvi meseci nakon rođenja bebe treba da budu vreme kada je žena usredsređena na svoje zdravlje i dobrobit svog deteta, a ne na gubljenje težine.

Psihoterapeut Suzi Orbah upozorava: „Preokupiranost izgledom tokom trudnoće i nakon porođaja negativno utiče i na zdravlje majke i na zdravlje bebe.“

Babice

Autori kažu da babice i ostali zdravstveni radnici mogu imati ključnu ulogu u pomaganju ženama da prevaziđu mnoge probleme u ishrani, ali u ovom trenutku nemaju neophodnu obuku za takve aktivnosti.

Suzi Orbah u saopštenju kaže: „Pomaganje mladim majkama da steknu veće samopouzdanje u pogledu svog tela i težine (tokom trudnoće i nakon porođaja) najbolji je način za očuvanje zdravlja i pomoć bebama da odrastu. Zdravstveni radnici i porodica treba da ohrabruju ženu dok ulazi u najuzbudljiviji i još ranjiv period života i da shvate da su izuzetno bitni u podršci ženi tokom tog perioda.“

Holi Ruben dodaje: „Nove majke ne bi trebalo da osećaju pritisak razmišljajući o tome kako da se vrate u svoje uske farmerke, a zdravstveni radnici mogu im pomoći da se postepeno i bez narušavanja svog zdravlja i zdravlja bebe vrate na staru težinu kada je normalno vreme za to.“

Keti Vorvik, izvršni direktor u Kraljevskom koledžu za babica, kaže: „Ovaj izveštaj je dobrodošao, a babice će prepoznati svoju osnovnu ulogu u tome. Nove majke su često pod velikim pritiskom, a to mogu da iskažu kroz osećaj da su im tela izvor neuspeha ili sramote. Babice su tu da kroz kliničku praksu na osnovu ovih saznanja pomognu budućim majkama.“

Napomena

U zapadnim zemljama ginekologa ima relativno malo, a njihovo vreme i angažovanje su veoma skupi, tako da brigu o trudnicama i porodiljama mnogo više vode babice, pa je zato i u ovom istraživanju akcenat na njihovom angažovanju.

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike