Prirodna sredstva za negu kože

Mandarine, zeleni čaj, pečurke – sve to ima izvanredan ukus. Naučna istraživanja su ukazala i na njihovo izuzetno pozitivno dejstvo na naše zdravlje kada su deo naše svakodnevne ishrane. Danas im je pronađena joj šira primena, i to posebno u kozmetičkoj industriji. Sve veći broj kozmetičkih kompanija hvali se efikasnošću svojih proizvoda koji su bazirani na pomenutim prirodnim sastojcima.
Pa ipak, piti zeleni čaj i koristiti ga kao sredstvo za negu kože – dve su sasvim različite stvari. Postavlja se pitanje da li napici bazirani na biljnim sastojcima mogu opravdati svoje ime kada je više stvari u pitanju.
"Marketing je i dalje mnogo ispred nauke, što se većine stvari tiče, ali postoji dovoljan broj izdatih radova i studija koje nas mogu ubediti da će prirodni antioksidanti načiniti revoluciju u industriji nege kože", reči su Ričarda Bakstera, člana profesorskog kadra na Medicinskom univerzitetu u Vašingtonu i glavnog medicinskog nadzornika na Kalidora dermatološkoj klinici.
S obzirom na to da svi eksperti sa sigurnošću mogu potvrditi da iza marketinških tvrdnji brojnih kozmetičkih kompanija stoji jako malo dokaza, ono što se preporučuje svima koji bi da isprobaju prirodne proizvode za negu kože jeste da najpre utvrde problem ili poremećaj koji ih muči i da zatim pronađu odgovarajući proizvod koji im najviše može pomoći. Navešćemo i neke biljne supstance koje u tu svrhu preporučuje većina eksperata.
Ulje argana, koje se dobija iz voćnih plodova drveta koje raste u Maroku, označeno je od strane eksperata kao "tečno zlato". Ulje je bogato vitaminom E i pomaže pri lečenju poremećaja kože poput ekscema, psorijaze, bora i veoma je dobro za lečenje suve kože. Iz grupe ulja se takođe preporučuju i maslinovo, suncokretovo, bademovo i ulje avokada, i to za lečenje suve kože.
Soja pomaže u sprečavanju pigmentacije kože. "Aktivna soja" u proizvodima prethodno je promenjena i prerađena, radi veće efikasnosti. Koristi se kao sredstvo za uklanjanje braon pega. A pored soje, u tu svrhu je dobar i vitamin C, dobijen iz južnog voća. Zato je dobro koristiti proizvode koji sadrže ove supstance.
Zeleni čaj je bogat antioksidantima, posebno onim koji mogu vašu kožu da zaštite od UV zračenja, rezultati su brojnih istraživanja. I proizvodi na bazi nara takođe mogu zaštititi vašu kožu od UV zračenja, zaključci su dosad sprovedenih studija.
Beli čaj je uvek u nefermentisanom stanju i koriste se samo mladi listovi. Istraživanje sprovedeno i sponzorisano od strane kozmetičke industrije, pokazalo je da ekstrakt belog čaja umanjuje štetno dejstvo i oštećenja na koži koja izaziva sunčeva svetlost.
Upozorenja
Prilikom upotrebe prirodnih melema, imajte uvek na umu da mnogi od njih možda i ne sadrže dovoljnu količinu određenog sastojka da bi odgovarajuće delovali. Takođe znajte da etikete sa natpisima "zeleno" i "prirodno" jesu samo marketinški potezi kompanija. Zbog toga nemojte slepo verovati onome što piše. Malo opreza nikada nije na odmet. Još jedno upozorenje: pre upotrebe proverite da niste skloni alergiji na određeni preparat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.