U trendu

Razlozi za prestanak pušenja

Jedno je izvesno: prestaćete da pušite tek onda kada sami to čvrsto budete odlučili. Ipak, mnogim ljudima potreban je podstrek kakav im najviše odgovara. Neko voli da čita literaturu i snabde se potrebnim informacijama. Nekome su značajna pomoćna sredstva (koja čine ukus cigareta odbojnim i slično), a neko voli da priča sa sagovornicima na internet forumima o ostavljanju cigareta (i tu nađe ljude u sličnoj situaciji – one koji upravo pokušavaju da prestanu da puše). Nekome će biti korisne informacije koje ćemo ovde izneti, a koje nisu mnogo poznate. Koja su sve štetna dejstva duvanskog dima?
Povećava se rizik od grčeva kod beba
Mnoge bebe imaju stomačne grčeve, pet do osam nedelja posle rođenja. Obično ovi problemi prođu kada beba napuni četiri meseca. Mame znaju da njihovi mališani imaju grčeve po konstantnom plaču, crvenom licu i stegnutim pesnicama.
Izloženost duvanskom dimu povećava bebin rizik da dobije grčeve. Duvanski dim povećava nivo hormona koji se zove motilin i koji izaziva kontrakcije u stomaku.
Povećava se rizik od impotencije
Muškarci koji su zabrinuti za svoj seksualni učinak trebalo bi da prestanu da puše – poručuje studija koja je ispitivala uticaj pušenja na erekciju muškaraca. Ovo istraživanje izvršeno je na velikom uzorku od 5.000 kineskih državljana. Pokazalo se da su oni ispitanici koji puše više od paklice cigareta dnevno za 60% u većoj opasnosti da im se desi neka disfunkcionalnost erekcije nego oni koji ne puše.
Na osnovu ranijih istraživanja zna se da je 15% sadašnjih i bivših pušača barem jednom imalo problem sa disfunkcionalnom erekcijom, odnosno impotencijom.
Pušenje povećava rizik od slepila
Pušači su u četiri puta većoj opasnosti da obole od slepila u starosti od onih koji nisu nikad pušili. Ali, i prestanak pušenja smanjuje taj rizik. Degeneracija oka u starosti zapravo je pregresivan proces koji rezultuje gubitkom centralnog vida. Pušenje je jedan od glavnih uzroka pojave ovog oboljenja.
Povećava se rizik od artritisa
Kod ljudi koji imaju genetsku predispoziciju da obole od artritisa, pušenje dodatno povećava taj rizik.
Čak ni život sa pušačem nije bezbedan
Ne možete izbeći udisanje dima ako živite sa pušačem. Istraživanja su poredila ispitanike koji žive sa pušačima i ljude koji nikad nisu bili u toj situaciji. Ovi drugi su mnogo boljeg opšteg zdravstvenog stanja.
Mislite na sebe i na ljude koje volite. Lišite se loše navike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)