U trendu

Rešite se masne kose: Uz ova 3 trika duže će ostati čista i zdrava

Baš kao i koža lica, prekomerni tretmani kose mogu oštetiti njenu prirodnu strukturu i izazvati lomljenje, suvoću ili masnoću, a vlasištu lišiti potrebnu zaštitu. Iako je važno održavati hidrataciju, prekomerno pranje može da joj naškodi.

Struktura kose se menja i njene potrebe. Mnogima je teško da nađu dugoročan način za održavanje svoje kose, pa često menjaju proizvode, dok se drugi drže minimalnih, isprobanih metoda koje rade za njih. Svima je zajedničko iskustvo da ga je ponekad teško ukrotiti, a još teže generalizovati, ako govorimo o tipovima kose i načinima održavanja.

Pitanja poput toga koliko često treba da perete kosu ili da li uvek treba da je sušite fenom su neka od najčešćih pitanja, a zapravo su uglavnom individualne prirode. Međutim, uvek postoje korisni saveti koji vam mogu olakšati negu kose. Pre svega, ako vam nedostaje slobodnog vremena, vaša kosa se masti, a želite da je što duže održite čistom, mirisnom i urednom.

Masnoća je bitna

Nije privlačno, ali je neophodno. Reč je o začaranom krugu navika koje prvo treba da prekinete, da biste uspeli da stvorite nove. Ako ste inače skloni masnoj kosi, mora da ste je češće prali, čime ste istovremeno uništili njen prirodni način obnavljanja, baziran na uljima koja je štite. Stoga je prvi korak omogućiti da kosa postane masna.

Skalp će samo smanjiti proizvodnju prirodnog ulja, ali za to je potrebno neko vreme. Ako ste ga pratili svakodnevno, počnite da ga perete svaka dva dana, a zatim, kako primetite razliku, svaka tri dana, prenosi Sensa.hr.

Kao i nega vlasišta

Čak i ako ste u žurbi, pokušajte da odvojite malo vremena da masirate skalp dok perete kosu. Ovo stimuliše cirkulaciju krvi, opušta mrtve ćelije kože i poboljšava rast kose. Da bi se stimulisala ili smanjila proizvodnja prirodnih ulja, potrebno je dodatno negovati i hidrirati kožu glave tretmanima koji sadrže sastojke poput pantenola, glicerina ili hijaluronske kiseline. S druge strane, trebalo bi da izbegavate one koje su agresivne, koje uključuju često farbanje kose ili prekomernu upotrebu toplotnih alata koji dodatno isušuju kosu.

Suvi šampon je pravi saveznik u krizi

Suvi šamponi su definitivno najbrže rešenje za svež izgled kose. Upijaju višak ulja i istovremeno daju volumen kosi kod korena. Ne isušuju kožu glave kao drugi preparati, pa čak i osnovni šamponi.

Tajna njihovog uspešnog delovanja leži u nanošenju na koren kose, pre spavanja, jer se veruje da bolje deluju tokom noći jer duže utiču na oblik. Ujutru je potrebno samo nekoliko poteza četkom i kosa će izgledati čisto i negovano.
Na kraju, obratite pažnju na naviku koja je često nesvesna – dodirivanje kose. Na taj način prenosite prljavštinu sa drugih površina i dodatno je podmazujete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.