U trendu

Kad je ovo saznala više NIKAD nije bacala koru banane

Spasonosna svojstva.

Kada pročitate ovaj tekst više nikada nećete bacati koru banana. Baš kao i banana, i kora je puna hranljivih materija. U nekim zemljama, poput Indije, koru ove ukusne voćke smatraju delikatesom, ali nju možete koristiti i za ulepšavanje.

1) BELJENJE ZUBA

Trljajte zube unutrašnjom stranom kore banana svaki dan za dve nedelje. Uskoro ćete primetiti pozitivne rezultate.

2) UKLANJANJE BRADAVICA

Ako imate bradavice na koži, ovaj problem može rešiti korom banane. I ne samo da ćete ga rešiti već ćete i sprečiti da se ponovo pojave. Stavite komadić kore banane na bradavicu na koži i fiksirajte je zavojem. Ostavite da odstoji preko noći. Ponavljajte ovaj postupak dok potpuno ne uklonite bradavice.

Banane su najčešće na spisku dozvoljenih namirnica osoba koje su na dijeti, prvenstveno jer su jako hranljive, a nisko kalorične. Ali da li ste znali da banana može biti od pomoći i kod depresije i PMS-a?

3) PROTIV AKNI I BORA

Banana je odličan izbor za kompletnu negu kože. Razlog su antioksidanti koji se u njoj nalaze, kao i činjenica da banane hidriraju i hrane kožu. Utrljajte koru od banane na kožu, posebno na iritantnim i problematičnim oblastima. Ostavite da odstoji 30 minuta.

4) LEČENJE PSORIJAZE

Na žalost, ova bolest kože se ne može u potpunosti izlečiti korom banane, alimože ublažiti simptome psorijaze

5) KAO ANLAGETIK

Trljajte bolna mesta na telu korom od banane i brzo ćete shvatiti da je odličan analgetik.

6) ZA MRŠAVLJENJE

Znate da banane sadrže kalijum, ali da li ste znali da je veliki deo tog kalijuma prisutan u kori banane? Čak do čak 40%.

Kora zelenih ili žutih banane?

Ako želite da smršate, kora zelenih banana je bolja jer sadrži više probiotika. Takođe, kora zelenih banana povećava nivo serotonina i dopamina.

Ovaj mineral je neophodan organizmu ako želite da smršate jer podstiče metabolizam, što dovodi do većeg trošenja kalorija, a mišići imaju dovoljno energije. Ako imate energije, možete biti aktivniji.

Pored kalijuma, kora banane sadrži i mnoge korisne materije, kao što su vlakna, vitamini B grupe, vitamin A. Takođe, kora banana sadrži više vlakana nego sama banana, a upravo vlakna su ta koja vas duže drže sitim.

Kako jesti koru banane?

Kako na našim prostorima ne postoji navika da se jede kora banana, verovatno će vam u početku biti teško da se naviknete na ideju da biste mogli da je jedete, ali postoji nekoliko zanimljivih načina na koje možete to da uradite.

Na primer, napravite smuti. Stavite koru od banana u blender I dodajte malo kokosovog mleka, cimet, led i bilo koji drugi sastojak koji želite. Ako se odlučite za ovaj način, koristiti kore žutih banana jer imaju ukus banana na koje ste navikli i slađe su.

Druga opcija za zrele banane je čaj. Za pripremu čaja, uklonite krajeve i kuvatajte koru oko 10 minuta. Procedite i uživajte u banana čaju. Po želji, možete čaj zasladiti sa malo meda.

Za kuvanje bolje su zelene banane. Možete ih koristiti pripremi karija ili umesto krompira

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)