Šminka kao sredstvo podmlađivanja

Žena s godinama neminovno prolazi kroz detinjstvo, devojaštvo, pubertet, trudnoću, menopauzu… Tu su i spoljašnji uslovi koji utiču na organizam i izgled: izlaganje suncu, izlaganje mrazu, zime, leta, stres… A sve to ostavlja tragove na fizički izgled jer i koža oseća sve te promene. Iako vodite računa o koži, ne možete je sačuvati toliko da znaci starenja ne budu vidljivi.
Pa ipak, postoji nešto čime možete barem malo usporiti proces starenja i vizuelno umanjiti posledice – to je šminka. Umešnim šminkanjem mogu se sakriti bore i mesta na licu koja su najviše podlegla procesu starenja.
Podmladite crte lica i sakrijte bore
U pokušaju da podmlade crte lica i otklone bore u predelu očiju, usana i čela – mnoge žene čine jednu veliku grešku: umesto da nanesu samo malo šminke, one teže tome da te oblasti lica prenaglase. Prevencija počinje nanošenjem sredstva koje ima funkciju podloge i koje će povećati hidratantnost vaše kože. Treba ga naneti na vlažnu kožu, odmah nakon umivanja, u jutarnjim časovima. Zahvaljujući tome, vaša koža će blago nabubriti i zategnuti se, a samim tim se i izjednačiti i postati glatkija, kako bi nanošenje šminke išlo lakše. Takođe, nemojte zaboraviti da to isto uradite i u predelu oko očiju. Za početak krenite serumom za oči na bazi silikona koji će se uklopiti sa korektorom i održati duže vreme. Nemojte preterati sa korišenjem korektora, jer to može izazvati neželjeni efekat i učiniti vašu kožu još suvljom, izazivajući stvaranje bora.
Brada i predeo oko brade
Kada je posredi predeo oko brade, treba biti pažljiv pri nanošenju osnove: ona treba da bude za jednu ili dve nijanse tamnija od boje osnove koju ste naneli na lice. Tamnije površine pokrijte isključivo neutralnim puderom.
Kako ostareloj koži povratiti boju
Taman ten može biti znak dehidrirane kože, a koža tokom godina gubi i svoju zdravu rozikastu boju i gipkost. Da biste to smanjili, možete osvežiti kožu sredstvima za hidriranje, vratiti zdravu boju dodavanjem svetlijeg rumenila i šminke. Dobro je koristiti toplije boje kako biste osvežili boju tamnoj koži. Eksperti preporučuju korišćenje osnove koja je za pola nijanse svetlija od boje kože. Podočnjake ćete umanjiti nanošenjem osnove koja je za jednu nijansu svetlija od osnove koju ste naneli u toj oblasti lica. Sve to zaokružite i doterajte puderom u toj nijansi, kako biste sakrili razlike u nijansama.
Krejoni i senke takođe mogu učiniti da vaša koža dobije prirodni sjaj. Prenaglašeni ten može imati kontraefekat i samo dodati još više godina vašem licu. Zato pomešajte senku sa podlogom ili osnovom i onda je nanesite ravnomerno na površinu lica. Možete iskoristiti i puder koji je za dve nijanse tamniji od boje vaše kože.
Vratite punoću usnama
Ni usne ne mogu izbeći vremenu jer i one prolaze kroz velike promene tokom godina. Vremenom se istanjuju i gube na punoći. Ne treba očajavati, jer postoji nekoliko trikova kojima ćete svojim usnama vratiti željenu punoću. Zato je bitno pronaći odgovarajući ajlajner ili krejon i voditi puno računa o tome kako ga nanosite. Treba izbeći jake boje (crvena), jer vaše usne mogu učiniti još tanjim. Za razliku od jačih i jarkih boja, boje breskve, bež boja ili razni sjajevi za usne doprineće da vaše usne izgledaju punije i definisanije.
Ajlajneri mogu doprineti stvaranju iluzije punijih usana. Kako biste postigli taj efekat, nanesite ajlajner samo na spoljašnje ivice usana a unutrašnji deo popunite bojom. Pazite da ne preterate jer to može stvoriti efekat rigidnosti. Većina žena koristi olovku za usne radi stvaranja okvira. Time se u stvari previše dodaje na volumenu usana, što nije poželjno. Umesto toga, prvo popunite bojom unutrašnjost a tek onda olovkom uokvirite usne. Na taj način ćete dobiti lepši volumen koji nije prenaglašen.
Iako šminka može umnogome promeniti izgled vašeg lica i kože, ona je ipak najefektnija ukoliko već ima dobru "prirodnu" podlogu, tj. negovanu kožu. Bez obzira na godine, ono što je koži uvek potrebno jeste vlaga i zaštita od sunca. Zato je bitno da svakoga jutra osvežite svoju kožu nekim hidratantnim sredstvom, i po nekoliko puta u toku dana stavite sredstvo za zaštitu od sunca. Pokušajte da u svakodnevne aktivnosti uvedete (ukoliko se svakog dana šminkate) i obavezno skidanje šminke pre odlaska u krevet, a zatim i osvežavanje kože noćnim kremama i hidratantnim sredstvima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.