U trendu

Šta piše na etiketama preparata?

Netačne su informacije na većini etiketa biljnih preparata koji sadrže johimbin (engl. Yohimbine), upozoravaju istraživači. Proizvodi koji sadrže johimbin prodaju se kao preparati za mršavljenje, ali i protiv depresije, impotencije i za povećanje libida kod žena.

Ovi preparati široko su dostupni u Sjedinjenim Američkim Državama, ali su zabranjeni u Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji i Holandiji.

Šta je johimbin?

johimbin se dobija iz kore drveta Corynanthe yohimbe, koje raste u Africi, u Kamerunu.

U savremenoj i alternativnoj medicini johimbin se koristi kao sastojak za spravljanje lekova i preparata i kao stimulans, afrodizijak, dodatak preparatima protiv seksualne disfunkcije, dodatak lekovima za lečenje dijabetesa tipa 2, lekovima za lečenje bolesti krvnih sudova i lekovima protiv otežanog disanja.

Istraživanje

Istraživači su analizirali 49 marki preparata i proizvoda na čijim etiketama je pisalo da sadrže johimbin. Otkriveno je da je samo u 11 proizvoda (preparata) navedena količina johimbina stvarno bila prisutna u količinama koje su pisale na etiketama. U ostalim proizvodima stvarni sadržaj johimbina , u odnosu na ono što piše na etiketama, kretao se od 23% do 147% (na etiketama je pisalo ili manje ili više).

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Testiranje lekova i analiza“. Navodi se da su na etiketama samo dva proizvoda napisani sporedni efekti, dok na devet etiketa nije bilo ni reči o sporednim efektima.

Napomena

Ako je ovakvo stanje u razvijenim državama, onda našim državnim i inspekcijskim organima treba da bude stalni zadatak da kontrolišu proizvode koji se nalaze na našem tržištu i da insistiraju da na etiketama piše šta je stvarna sadržina proizvoda i preparata. Pored toga, obaveza je svih proizvođača lekova i preparata da na etiketama i uputstvima napišu i nuspojave svojih proizvoda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar