U trendu

Šta sve može izazvati fatalne opekotine?

Svake godine krajem decembra i početkom januara veliki broj ljudi i dece javi se u ambulante hitne pomoći zbog opekotina i povreda nastalih usled nepravilne upotrebe: šibica, svećica, prskalica, raketica, vatrometa i petardi. Pored malih, ima i ozbiljnih povreda koje ugrožavaju život, a često prilikom takvih incidenata dolazi i do požara.

Podsećamo vas na to šta sve može izazvati opekotine:

  • vatra
  • svećice
  • petarde i slična pirotehnika
  • vrele tečnosti i pare
  • vreli metal, staklo ili drugi predmeti
  • električna struja, električni grejači ili razni električni aparati
  • ultraljubičasto svetlo iz kvarcne lampe ili solarijuma
  • hemikalije kao što su jake kiseline, lužina, razređivač ili benzin

Komplikacije

Duboke ili široke opekotine mogu dovesti do brojnih komplikacija:

Infekcije – opekotine mogu ostaviti otvorene rane i kožu osetljivu na bakterijske infekcije i povećati rizik od sepse. Sepsa je infekcija koja ugrožava život kroz krvotok i utiče na celo telo. Ona brzo napreduje i može da izazove šok i otkazivanja organa.

Gubitak krvi – opekotine mogu da oštete krvne sudove i izazovu gubitak krvi i tečnosti. Gubitak krvi i gubitak tečnosti sprečava srce da pumpa dovoljno krvi kroz telo.

Opasno niska telesna temperatura – koža pomaže kontrolu temperature tela, tako da kada je povređen veliki deo kože, dolazi do gubitka telesne toplote (hipotermija).

Problemi sa disanjem – udisanje toplog vazduha ili dima može dovesti do teškoća sa disanjem (respiratorni problemi). Udisanje dima oštećuje pluća i može da izazove respiratornu insuficijenciju.

Ožiljci – duboke opekotine ili sa velikom površinom mogu ostaviti ožiljke.

Kosti i problemi sa zglobovima – duboke opekotine mogu ograničiti kretanje kostiju i zglobova. Ožiljak može formirati i izazvati skraćivanje i zatezanje kože, mišića i tetiva (kontraktura). Ovo stanje može trajno deformisati mišiće koji pridržavaju zglobove i omogućuju kretanje.

Pomoć

Tražite hitnu medicinsku pomoć kod opekotina koje su duboke ili su zahvatile velike delove tela: ruku, nogu, lica, prepona ili zadnjice.

Lekari hitne pomoći mogu preporučiti pregled kožnog specijaliste (dermatologa), interniste, hirurga ili nekog drugog specijaliste.

Za ostale opekotine možda će biti potreban samo pregled lekara opšte prakse.

Medicinsko osoblje će na osnovu stanja pacijenta i uz međusobne konsultacije odrediti dalje tretmane i terapije

Zalečenje opekotina

Zalečenje manjih opekotina uglavnom je jednostavno:

Hlađenje – ispiranje pitkom vodom (ne hladnom) preko opekotina 10 do 15 minuta ili dok bol ne splasne, ili blage obloge naneti čistom krpom navlaženom u hladnoj vodi sa česme. Ne koristite led. Stavljanje leda direktno na opekotine može izazvati dalje oštećenje tkiva.

Uklonite prstenje, nakit, odeću i druge uske stvari od opečene kože. Pokušajte da to uradite brzo i lagano, kako stvari ne bi iritirale opekotinu ili se zalepile na ranu.

Ne bušite i ne gulite plikove – ako se plikovi sami probuše ili se već ogulila koža, pažljivo ih očistite blagim niskoprocentnim hidrogenom sapunom i vodom, primenite antibiotsku mast ili mast protiv opekotina i pokrijte sterilnom gazom ili zavojem.

Nanesite ovlaživač ili aloevera losion ili gel. To može umiriti područje i sprečiti isušivanje rane.

Ako je potrebno, uzeti tablete protiv bolova.

Razmislite o tetanusu. Uverite se da li je osoba sa dubljim opekotinama i ranama primila vakcinu protiv tetanusa i da li je još pod zaštitom. Lekari preporučuju da se vakcinišemo protiv tetanusa najmanje na svakih 10 godina.

Bez obzira na to da li je vaša opekotina manja ili ozbiljna, redovno koriste odgovarajuću kremu dok rana ne zaceli i dok se ožiljak ne povuče.

Napomene

Suočavanje sa ozbiljnim opekotinama može biti izazov, naročito ako pokrivaju velike površine vašeg tela ili su na lako vidljivim mestima, kao što je lice ili ruke. Potencijalni ožiljci, smanjena pokretljivost i moguće operacije mogu biti dodati na sav teret.

Ponovo apelujemo da se vodi računa o petardama jer one ne nanose „samo“ opekotine, već mogu oštetiti i tkivo na rukama ili drugim delovima tela, kao i vid ili sluh.

Napominjemo da vodite računa i o kućnim ljubimcima – oni su najugroženiji tokom novogodišnjeg veselja zato što petarde „pucaju“ baš u njihovom neposrednom okruženju i na njihovoj visini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.