U trendu

Starenje kože (1)

Ne postoji osoba koja želi da izgleda starije nego što jeste. Bore na licu možda ispisuju mapu našeg života, ali niko ne želi da gleda u atlas kada se pogleda u ogledalo. Treba imati na umu da neke od tih linija ispisujemo sami. Izvesne navike i ponašanja povećavaju rizik od preuranjenog starenja kože. Ako naučimo da ih izbegavamo, naša koža može duže izgledati mlado i lepo.
Glavni uzrok nastajanja bora: sunčeva svetlost
Nekada je pocrnelost smatrana zdravim tenom, ali ona je sve drugo sem zdrava. Potamnela koža je očigledan dokaz da su ultravioletni zraci prodrli u kožu i oštetili njena zaštitna svojstva. Većina bora nastaje kada se koža tokom života izlaže suncu.
Šta možete učiniti?
Nosite preko leta kvalitetne naočari sa zaštitnim faktorom (najmanje 15). Pošto su ruke i lice najviše izloženi suncu tokom svakodnevne rutine, ne zaboravite da ih zaštitite kremom.
Još jedan od glavnih uzroka nastajanja bora: pušenje
Van svake sumnje je činjenica da je pušenje štetno za vašu kožu. Ono ubrzava i podstiče proces starenja. Verovatno poznajete neke pušače koji izgledaju starije od svojih godina. Prerano boranje je vidljivo pod mikroskopom čak kod veoma mladih pušača – kod dvadesetogodišnjaka. A zamislite samo šta se vidi i pod mikroskopom i golim okom kada prođe još dvadeset godina u duvanskom dimu. Takođe, bore pušača su dublje nego kod nepušača, a duvanski dim daje koži nezdravu sivkastu boju.
Šta možete učiniti?
Prestanite da pušite! Uključite se u forumske rasprave koje vam u tome mogu pomoći. 
Kako bore nastaju mišićnim kontrakcijama lica?
Bore u uglovima očiju ili one između obrva nastaju malim mišićnim kontrakcijama. Tokom života, uobičajeni pokreti mišića lica kao što su smejanje, žmirkanje ili mrštenje ostavljaju svoje otiske na koži.
Šta možete učiniti?
Nosite naočare za sunce da biste izbegli žmirkanje zbog sunca ili beline snega.
Kako položaj u kome spavamo utiče na nastanak bora?
Da, zaista, stav koji zauzimamo pri spavanju može izazvati pojavu bora. Bez obzira na to koliko vam je jastuk mekan, on vrši pritisak na lice svake noći. S godinama, to može dodati neke linijice na vašu bradu, obraze ili čelo.
Šta možete učiniti?
Spavajte na leđima. Ljudi koji tako spavaju ne dobijaju ovu vrstu bora.

Srodni članci

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.