U trendu

Starenje kože (2)

Ne postoji osoba koja želi da izgleda starije nego što jeste. Bore na licu možda ispisuju mapu našeg života, ali niko ne želi da gleda u atlas kada se pogleda u ogledalo. Treba imati na umu da neke od tih linija ispisujemo sami. Izvesne navike i ponašanja povećavaju rizik od preuranjenog starenja kože. Ako naučimo da ih izbegavamo, naša koža može duže izgledati mlado i lepo.
Iznenađujući uzrok bora: "jo-jo" dijete
Mnoge osobe godinama gube suvišne kilograme i potom ne uspevaju da zadrže željenu težinu, već se kilogrami vrate. Neki stručnjaci smatraju da ovakav "jo-jo" način ishrane može da ošteti kvalitet kože. Ponovljeno rastezanje kože može da ošteti njenu elastičnu strukturu, koja joj daje mladalački izgled.
Šta možete učiniti?
Ako ste odlučili da smršate, izaberite neku umerenu strategiju. Mnogi eksperti preporučuju gubljenje pola kilograma nedeljno. Dakle, izbegavajte dijete u kojima se naglo gube (ali i vraćaju) kilogrami, kao i prejedanje, koje može voditi ka naglom gojenju i rastezanju kože.
Prevencija bora je moguća putem pravilne ishrane.
Vaša koža je najveći telesni organ. Kao što je srcu i mozgu potrebna zdrava ishrana da bi normalno funkcionisali, zdrava ishrana potrebna je i koži. Koži je potreban vitamin B – biotin. On formira bazu za nove zdrave ćelije kože. Bitni su i drugi vitamini. Vitamini C i E su antioksidanti i štite kožu od sunčevog štetnog uticaja i popravljaju štetu koju su prouzrokovali slobodni radikali, a vitamin A pomaže da oštećeno tkivo kože ozdravi.
Šta možete učiniti?
Hranite se zdravo i izbalansirano, jedite puno svežeg voća i povrća. Najbolje je jesti 5 do 7 puta dnevno (tu naravno spadaju i užine). Paradajz sadrži biotin i vitamin C, šargarepe biotin i vitamin A, a zeleno lisnato povrće i bademi puni su vitamina E.
Ne zaboravite na vodu!
Kako godine prolaze i kako postajemo stariji, i naša koža se menja. Postaje tanja i suvlja. Zato je veoma važno da se pije mnogo vode, da bi se održala vlažnost, svežina i mekoća kože.
Šta možete učiniti?
Pijte šest do osam čaša vode svakoga dana. To je količina preporučena od većine stručnjaka. A ako imate zdravstvene probleme poput srčane mane ili ste na dijalizi zbog bubrežne bolesti, onda je neophodno da se posavetujete sa lekarom o preporučenoj količini vode.
Brinite o svojoj koži!
Srodni članci

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar