Sunčanje ubija

Umereno sunčanje je zdravo, ali je između umerenog i „opasnog“ sunčanja tanka granica, tako da sunčanje predstavlja veliku opasnost. Zbog toga treba biti upoznat sa preparatima za sunčanje.

U svetu se velika pažnja posvećuje istraživanju i testiranju kvaliteta krema za sunčanje. Testiranje krema bilo je obimno: obuhvatalo je grupu volentera koji su nanosili kreme za sunčanje, nakon toga se kvasili i onda se posmatralo da li i kako ultraljubičasti zraci deluju na kožu. Testiranje je obuhvatalo 34 sredstva (kreme) za sunčanje, od čega je 15 stavljeno na listu „preporučenih proizvoda“.

Navodimo 5 stvari koje treba znati o kremama za sunčanje:

  • Neki proizvodi ne ispunjavaju podatke sa deklaracije, tj. etikete, o visini zaštitnog faktora (SPF).
  • Ako postoji oznaka „širok spektar“ zaštite, onda to podrazumeva zaštitu od UVA i UVB zraka. UVA utiče na starenje kože, dok UVA utiče na crvenilo kože, a najbitnije je da i UVA i UVB zraci mogu dovesti do raka kože.
  • Ne kupujte kremu po mirisu, jer najbolju zaštitu uglavnom pružaju proizvodi manje prijatnih mirisa.
  • Ne znači da najskuplji proizvod pruža najbolju zaštitu.
  • Osim hemijskih organskih sastojaka, koriste se i druge zaštite, kao što su titanov i cinkov oksid. Cinkov oksid povoljniji je za UVA, a titanov za UVB zračenje. Mogu se koristiti u ograničenim količinama, jer ne dopuštaju pigmentaciju kože, pa ona ostaje bela. Optimalni zaštitini efekat postiže se samo ako su čestice tih oksida izuzetno sitne i ako se mogu ravnomerno rasporediti po koži.

Proizvođači krema navode da su kreme za zaštitu bezbedne i da pružaju dugotrajnu zaštitu. Većina sredstava za zaštitu kože od ultraljubičastih zraka deklarisana je takozvanim zaštitnim faktorom – SPF. Zaštitni faktor nekog sredstva pokazuje koliko dugo izlaganje UVB zracima izaziva vremensku zaštitu od crvenila u poređenju sa nezaštićenom kožom.

Podsećamo da kreme za sunčanje treba kupovati „na zvaničnim i proverenim mestima“, jer sredstva kupljena „na crno“ mogu biti falsifikati sa lošim faktorima zaštite, pa čak i delovanjem opasnim po zdravlje.

Proizvodi na tržištu uglavnom imaju zaštitne faktore između 15 i 25, a u nekim zemljama pojavljuju se i sredstva sa većim zaštitnim faktorom. Faktori zaštite iznad 40 nemaju smisla, jer već zaštitni faktor sa oznakom 33 filtrira 97% UV zračenja.

Sa druge strane, dermatolozi navode da su i UVA i UVB zraci prisutni tokom cele godine i da potrošači treba i „van sezone“ da nađu kreme za zaštitu od svetlosti koje su širokog spektra, kako bi postigli zaštitu od crvenila i opekotina.

Preporučuje se, kako bi se sprečila pojava raka kože, koristiti dovoljno spreja ili kreme za sunčanje. Kada se koristi krema za sunčanje, preporučuje se oko dve supene kašike, i to na svaka dva sata, dok neki smatraju da kremu treba nanositi na 90 minuta, posle kupanja i posle znojenja.

Zaključak

Kako biste usporili starenje kože, potrebno je umereno izlaganje suncu, jer se pretpostavlja da 90% uticaja na kožu ima sunce i da 1 od 50 ljudi ima rizik od melanoma, najsmrtonosnijeg raka kože.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.