U trendu

Sušenje veša u stanu i kvalitet vazduha

Novo istraživanje pokazalo je da sušenje veša u stanu povećava zdravstvene probleme osobama koje pate od astme, polenske groznice i drugih alergija. Istraživači iz Škotske ustanovili su da tri četvrtine domaćinstava ima previše vlage u zatvorenom prostoru, a takvi uslovi su savršeni za stvaranje grinja i plesni.
Studija je obuhvatila ispitivanje navika u vezi sa pranjem veša u domaćinstvima, obraćajući pažnju posebno na detaljne analize kvaliteta vazduha i potrošnju energije.
Dva litra vlage
Utvrđeno je da je postavljanje mokrog veša na radijatore uobičajena praksa, zbog toga što su vremenski uslovi nepredivi ili zato što je potrebno potrošiti dodatnu količinu energije za pokretanje mašine za sušenje. Na ovaj način, barem u nekom trenutku u toku godine, veš suši 96% domaćinstava.
Istraživači kažu da je malo poznata činjenica da prosečna količina veša oslobodi oko 2 litra vlage tokom procesa sušenja. Kada se veš suši u loše provetrenim prostorijama, količina vlage se povećava za trećinu, pa se stvaraju uslovi za rast plesni i grinja, poznate uzročnike astme. Posebna vrsta plesni koja izaziva infekciju pluća kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom, pronađena je u 25% domaćinstava.
Omekšivači
Istraživači su takođe obratili pažnju i na potencijalne zdravstvene rizike povezane sa upotrebom omekšivača. Smatra se da omekšivači mogu proizvesti opasne kancerogene hemikalije prilikom isparavanja u prostorijama sa dosta vlage.
Prethodna istraživanja su pokazala povezanost između stanova sa dosta vlage i lošeg zdravlja, ali ovo je prva studija koja se bavila posledicama sušenja veša u sobama. Istraživački tim preporučuje da se promene građevinski propisi, tako da nove kuće imaju prostorije za sušenje veša udaljene od prostorija za boravak ljudi.
Upotreba energije
Postoje i kondenzacione mašine za sušenje veša koje ne povećavaju vlažnost vazduha, međutim, ovi uređaji, iako troše manje energije od ventilacionih mašina za sušenje koje oslobađaju vlagu, troše tri puta više energije od prosečne mašine za pranje veša.
Istraživači smatraju da zbog povećane svesti o potrošnji energije, mnoga domaćinstva biraju da veš suše na pasivan način u svojim kućama. Međutim, tako se samo povećava potrošnja energije zbog povećane potražnje za grejanjem, ali se javlja i potencijalni rizik po zdravlje zbog prevelikih nivoa vlaga.
Lindzi Mek Manus, zamenik generalnog direktora klinike za alergije u Velikoj Britaniji, kaže da se današnji domovi dosta razlikuju od onih iz proteklih nekoliko decenija. "Ranije smo imali otvorenu vatru u domovima, staromodni prozori su propuštali vazduh u nekoj meri, pa su domaćinstva bila bolje ventilirana. Današnje moderne zgrade sa prozorima koji imaju dupla stakla i ne propuštaju vazduh, sa centralnim grejanjem i tepisima, od naših domova prave žarište za mnoge alergene", kaže ona.
Ona preporučuje da dobro provetravate prostorije u kojima se suši veš ili da koristite posebnu prostoriju za to, ako ona postoji u vašem domu. I naravno, ako je lep i sunčan dan, okačite svoj veš u dvorište ili na terasu.
Napomena
Mnoge navike pa i sušenje veša u stanu prouzrokovane su nivoom standarda ili uslovima u kojima živimo, ali ne treba zaboraviti da je često kratkotrajno provetravanje stanova i radnih prostorija zdravo i zbog vlažnosti vazduha i zbog smanjenja klica. Svako provetravanje unosi svež i čist vazduh u naše prostorije, a smanjuje koncentraciju vlage, prašine, bakterija i virusa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.