Svakodnevno ih koristimo, a mogu nas odvesti u bolnicu

Naizgled bezazleni postupak čišćenja ušiju, zamalo je od zdravog čoveka napravio invalida.

Upotreba raznih higijenskih sredstava zahteva ipak mnogo veći oprez.

Pamučne štapiće za čišćenje ušiju koriste milioni širom sveta. Njegovi mekani krajevi idealni su za čišćenje ušne školjke od nečistoća, ali je odvajanje pamuka velika opasnost koja može da stvori zdravstvene probleme, a u najgorem slučaju gubitak sluha.

To se zamalo dogodilo čoveku iz Lestera, a njegova priča je upozorenje svima koji koriste ovaj higijenski proizvod. Zbog nezgode koja mu se dogodila, završio je kod specijaliste.

Doktor Nil Radada morao je da obavi intervenciju da bi izvukao pamuk iz ušne školjke pacijenta. Čovek je prethodno osetio jak svrab u uhu i pokušao da ga otkloni štapićem. Brzo je shvatio da se deo pamuka nalazi toliko duboko u uhu i da ga je bilo nemoguće izvaditi.

„Pacijent je prethodno dobio upalu ušnog kanala, a štapić je upotrebio da bi smanjio neprijatnost zbog iritacije“, objašnjava doktor Radada.

Doktor je tokom pregleda video da se radi o jakoj upali, pa nije mogao da uključi standardnu usisnu sondu za uklanjanje pamuka. Umesto toga koristio je instrument za delikatne intervencije. Na kraju je upotrebio klešta kako bi potpuno izvadio deo vrha štapića.

Pacijent je bio u opasnosti da trajno izgubi sluh, ali se brzo javio lekaru, zatim je upućen na dalje lečenje.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da nije sigurno čistiti nečistoće iz uha pomoću predmeta.

„Čišćenje ušne školjke prstima i pamučnim štapićima može gurnuti nečistoće u unutrašnjost ušnog kanala i pogoršati stanje“, kažu iz organizacije i savetuju korišćenje kapi maslinovog i bademovog ulja za uklanjanje naslaga.

Stručnjaci objašnjavaju da će stvrdnuta nečistoća sama ispasti tokom noći nakon dve do tri nedelje. Ako se to ne dogodi, savetuju posetu lekaru.

(unilad.co.uk; N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.