U trendu

Sve zablude o kosi, neke su neverovatne!

Kosa je jedan od osnovnih detalja vaše lepote. Lepa, sjajna, dobro ošišana i frizirana kosa je vaš najlepši ukras. Kosu treba svakodnevno negovati i zato nikada nisu na odmet saveti o negovanju kose. Danas imamo pregršt saveta o negovanju kose, ali prisutne su i neke zablude o održavanju kose:

Feniranje isušuje kosu

Što je u priličnoj meri tačno, ali to ne znači da ga povremeno ne trebate koristiti. Pri tome, učestalost i dužina feniranja imaju značajnu ulogu. Topli vazduh dehidrira kosu i razgrađuje keratin u dlaci i na taj način je oštećuje. Prilikom feniranja se četkom izvlači vlažna kosa što može izazvati pucanje dlake, pogotovo ako se to radi energičnim pokretima.

Čestim pranjem kose ona postaje masnije

Nije tačno. Lojne žlezde u korenu kose regulišu koliko će se loja proizvesti. Proizvodnja loja zavisi isključivo o tipu kože i starosti osobe. Poznato je da se proizvodnja loja smanjuje s godinama. Često pranje kose ukloniće loj sa kose i temena. Ali savremeni šamponi sadrže komponente koje hrane i održavaju kosu zdravom.

Pakovanje kose jednom nedeljno

To je tačno i poželjno naročito za oštećenu kosu. Uz redovnu negu, gusta i kovrdžava kosa traži gušći regenerator da bi svaka vlas bila pravilno pokrivena i poželjna je upotrebu silikona. Tanka i retka kosa treba samo regenerator koji povećava volumen i ne trebaju joj silikoni.

Trimer oštećuje kosu

To je delimično tačno. Naime, važno je da se kosa skraćuje oštrim nožem ili trimerom, svejedno, da se ne bi oštetio vrh vlasi. Ukoliko se ne izvede oštar rez vlasi, kosa se oštećuje a i teže češlja.

Kosa brže raste ako se češće šiša

To je netačno jer kosa raste iz temena a ne sa vrhova. Kosa raste oko 1cm mesečno bez obzira da li je vi šišali ili ne. Ali redovnim šišanjem ćete postići da imate zdravu kosu bez ispucalih vrhova.

Što se više češlja, to je sjajnija

To je netačno, jer prilikom češljanja kose od temena prema vrhovima kose u stvari se raspoređuju prirodna ulja sa temena po vlasima pa tako, kratkoročno, imamo efekat da kosa izgleda sjajnija. Ona poznata priča o 100 poteza četkom pre spavanja je jednostavno – bajka. Ukoliko sa par poteza četkom dobro rasčešljate kosu, glatka i počešljana kosa će bolje reflektovati svetlost pa će kosa delovati sjajnije i zdravije.

Boje za kosu su štetne

To je netačna tvrdnja, jer su savremeni proizvodi za bojenje kose obogaćeni sastojcima koji neguju, jačaju i hrane kosu. Može se jedino pojaviti neka alergijska reakcija u slučaju korišćenja nekih farbi. Zato pre farbanja kose, prema uputstvu proizvođača, proverite da li ste alergični na određenu farbu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.