U trendu

‘Tajno oružje za duži život’: Popularni dodatak ishrani mogao bi da uspori starenje

Doktori su otkrili da dodatak ishrani može pomoći ljudima da žive duže i bore se protiv bolesti poput dijabetesa i demencije, prenosi Express.

Tim italijanskih naučnika, predvođen Karmelindom Ruđero na Odeljenju za gerontologiju i gerijatriju Univerziteta u Peruđi, pomno je proučavao kako vitamin D može pomoći kod znakova starenja u telu.

Stručnjaci smatraju da bi to moglo pomoći telu da sporije stari, ali su napomenuli da treba da urade više studija da bi bili sigurni.

„Starenje je složen i višefaktorski proces, koji karakteriše progresivni pad funkcije organa, što dovodi do slabosti i povećane podložnosti bolestima povezanim sa starenjem“, rekli su naučnici u svojoj studiji koja je objavljena u časopisu Nutrients.

„Obeležja starenja su skup srodnih bioloških procesa koji, sami ili zajedno, dovode do molekularnog i ćelijskog oštećenja, potencijalno pokrećući i ubrzavajući pojavu bolesti povezanih sa starenjem“, objasnili su naučnici.

Pozitivno utiče na mnoge znakove starenja

Gledajući nekoliko kliničkih studija, istraživački tim iz Italije sugerisao je da vitamin D može imati pozitivan efekat na mnoge znakove starenja. Čini se da dodatak ishrani pomaže u kontroli stabilnosti i integriteta DNK, posebno u uslovima kao što su dijabetes tipa 2 i rak, napisali su istraživači.

Studije koje su pregledali takođe sugerišu da bi uzimanje vitamina D moglo smanjiti oštećenje DNK i oksidativni stres, i možda zaštititi od genomske nestabilnosti izazvane onkogenom i starenja.

„Izgleda da vitamin D kontroliše i utiče na nekoliko obeležja starenja putem genomskih i negenomskih puteva“, rekli su istraživači koji su otkrili da vitamin D može biti tajno oružje za duži život, pomažući da naša DNK ostane stabilna i jača imuni sistem starijih. ljudi. .

Ali naučnici su takođe rekli da još mnogo toga treba naučiti o tome kako nam vitamin D može pomoći da ostanemo mladi i zdravi.

„Sadašnja saznanja još uvek ne dozvoljavaju definisanje potencijalne optimalne doze vitamina D za modulaciju karakteristika starenja ili hronološke ili funkcionalne starosti u kojoj bi suplementacija vitaminom D mogla biti korisna u modulaciji biološki povezanih faktora starenja“, primetili su, a prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.