Terapijsko pranje zuba

U nizu pametnih izuma pojavio se još jedan, specijalno dizajniran za žene. U pitanju je produkt hormonske terapije (hormone replacement therapy) za žene u menopauzi koji, umesto u standardnom obliku dolazi u vidu – paste za pranje zuba.

Simptomi menopauze najčešće se otklanjaju ili ublažavaju artificijelnim uzimanjem hormona, u vidu pilula, krema, specijalnih „flastera“ ili spreja. Sama hormonska terapija još uvek je mesto kontroverznih stavova – pojedini lekari tvrde kako je visoko efikasna i sasvim bezopasna, dok drugi insistiraju na sprezi upotrebe terapije i docnijeg pojavljivanja raka dojke, ili moždanog udara. Kako god, ovaj oblik terapije postaje sve popularniji na Zapadu, o čemu svedoči i podatak da u Velikoj Britaniji HRT koristi približno 2,5 miliona žena.

Zubnu pastu obogaćenu estradiolom (sintetičkim ekvivalentom estrogena) dovoljno je upotrebiti jednom dnevno, da bi se uklonili neželjeni simptomi poput iznenadnih „napada“ vrućine ili promena raspoloženja. Do ovih rezultata došli su istraživači sa Eastern Virginia Medical School, koji su upotrebu paste testirali na 15 žena, starosti između 40 i 65 godina.

Nakon „četkanja“ zuba, pasta se apsorbuje u krvotok kroz kapilare desni i unutrašnje strane obraza, delujući naredna 24 časa. Ipak, produkt nije do kraja ispitan i usavršen, a sami „autori“ polažu mnogo nade u buduću upotrebu ove volšebne paste.

Jedno od zanimljivijih propratnih pitanja tiče se ne samo žena već i njihovih partnera: šta se može desiti ako, prilikom ljubljenja, određena količina preparata bude „transmitovana“ muškarcu? Zvaničan odgovor glasi da nema važnijih posledica nakon jednog „običnog“ ljubljenja: međutim, ukoliko bi se ono ponavljalo dnevno i neposredno posle pranja zuba, moguće je da bi tada muškarac doživeo promene u vidu smanjenja libida i uvećavanja grudi… stoga, oprezno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.