U trendu

Tetovaže i istine o njima

Poznato je da su tetovaže već odavno u modi. Prema poslednjim istraživanjima, čak 25% osoba starosti 18-30 godina ima barem jednu tetovažu, a u bliskoj budućnosti se očekuje da taj broj poraste do čak 40%. Zanimljiv podatak za sve one koji su ubeđenja da su uglavnom muškarci ti koji se tetoviraju: među osobama koje imaju tetovaže čak 65% je ženskog pola.
U slučaju da i vi planirate da u skorije vreme date doprinos pomenutoj grupi ljudi, savet svih lekara je da se najpre dobro informišete o tetovažama uopšte, zatim i o zdravstvenim rizicima kojima se na taj način izlažete, kao i o mogućnostima za uklanjanje tetovaža ukoliko se kasnije predomislite.
Amaterske tetovaže
U ovu grupu spadaju tetovaže koje su delo pojedinaca ili njihovih prijatelja: pomoću igle i tehnikom bockanja nanose se mastilo, ugljen ili pepeo ispod površinskog sloja kože. Ono po čemu se amaterske razlikuju od profesionalnih tetovaža jesu umešnost izrade i nedostatak estetske strane, što inače krasi profesionalne tetovaže. S obzirom na to da se ove tetovaže rade uglavnom pod ne tako sanitarno prihvatljivim uslovima i sa neuobičajenim supstancama, postoji velika opasnost od infekcije.
Kulturološke tetovaže
Za ovu vrstu tetovaža karakteristično je da se nanose putem tradicionalnih metoda, pripadnicima određenih etničkih grupa. Mogu imati ritualnu, društvenu ili čisto estetsku svrhu.
Profesionalne tetovaže
Kada je reč o profesionalnim tetovažama, njih rade renomirani majstori-umetnici uz pomoć profesionalnih mašinica za tetoviranje – koje su u profesionalnim krugovima poznate još i kao "pištolji za tetoviranje". Ove tetovaže su uglavnom mala umetnička dela i rade se sa malim rizikom od infekcija.
Estetske/kozmetičke tetovaže
Tetovaže takođe mogu imati i estetsku funkciju, poput, sve popularnije, trajne šminke: trajnih ajlajnera za oči i usne, rumenila, obrva ili imitacija kose. S obzirom na to da čak i trajne tetovaže vremenom počnu da blede, ova procedura se iz tog razloga mora ponavljati. Ovakvim tetovažama mogu se pokriti neki neprijatni ožiljci i slično.
Medicinske tetovaže
Ove tetovaže nemaju dekorativnu svrhu već se postavljaju iz medicinskih razloga, tj. kod osoba koje pate od nekog hroničnog poremećaja ili bolesti poput dijabetesa. Na ovaj način pomenute osobe mogu mnogo lakše i brže upozoriti lekare i ukazati im na prirodu problema u hitnim slučajevima. Lekari takođe jako često koriste tetovaže kako bi obeležili određena mesta u slučajevima u kojima je neophodno često podvrgavanje terapijama zračenja. I nakon operacije rekonstrukcije dojke/bradavice, primenjuju se tetovaže kako bi se stimulisala bradavica.
Dileme i sigurnost
Ukoliko ste se odlučili za tetoviranje, uvek imajte na umu da čitav taj proces između ostalog zahteva i probijanje kože i ostvarivanje kontakta sa unutrašnjim organima (krv i telesne tečnosti). Zato se postarajte da studio koji planirate da posetite bude čist poput lekarske ordinacije (najpre proverite toalet, ukoliko je prljav, napustite taj studio bez razmišljanja). Proverite i dozvolu osobe koja radi tetovaže. Važna je i oblast u kojoj se sam studio nalazi, jer ako je kraj zapušten, to onda važi i za studio.
Saveti za bezbedno tetoviranje:

  • Nikako nemojte piti alkohol niti uzimati bilo kakve lekove (posebno ne aspirin) pre tetoviranja.
  • Ukoliko ste bolesni, odložite tetoviranje dok ne ozdravite u potpunosti.
  • Postarajte se da pre nego što se krene sa tetoviranjem, sve igle koje će se koristiti budu sterilne i iz istog pakovanja.
  • Obratite pažnju na to da li studio zadovoljava osnovne higijenske uslove, tj. da li se u njemu nalazi odgovarajuća oprema za sterilizaciju i čišćenje instrumenata nakon svake upotrebe.
  • Obratite pažnju na to da li je osoba koja vas tetovira prethodno oprala ruke i stavila sterilne rukavice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)