U trendu

Tri mesta na telu morate svaki dan da perete sapunom

Od početka pandemija, samo slušamo o tome kako moramo da pazimo na higijenu i peremo ruke redovno kako bi zaštitili sebe i druge od virusa. Ipak, pored toga, postoje tri mesta koja morate da perete svaki dan.

Sandi Skotnički, lekar i profesor dermatologije na univerzitetu Toronto, je objasnio još prošle godine kako ribanje celog tela sapunom i vodom dovodi do problema sa kožom, poput nastanka ekcema i ostalih stanja. Umesto „ribanja“ celog tela, fokusirajte se na delove koje treba temeljno da operete.

„Ako perete celo telo sapunom, uništavate sve korisne bakterije koje se nalaze na koži”, dodala je dr. Robin Čutkan, osnivačica centra za žene u Merilendu. Ustvari, preterano tuširanje ili kupanje može da vam donese samo probleme, a ne olakšanje. Prema rečima lekara, treba da perete samo tri dela tela svakodnevno sa sapunom: ispod pazuha, prepone i stopala. Ostatak tela samo isperite vodom.

Nekim delovima tela trebaju određene bakterije, navodi, a kada ih isperemo sapunom smanjujemo otpornost na određene viruse, što vas dovodi do situacije u kojoj možete da se razbolite.

„Osim ako niste završili trku po blatu, jedina mesta koja stvarno treba temeljno oprati tokom dana su pazuh i prepone. Ostali delovi tela bi se trebali samo isprati, pa čak i ako ste došli s treninga“, dodaje lekarka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar