U trendu

Trikovi za zdrav san

Opuštanje nije rezervisano samo za vreme godišnjeg odmora nego je vrlo važna komponenta svakodnevnog života. Zdrav san je osnova zdravog života i funkcionisanja organizma u fizičkom i mentalnom smislu. Prirodni periodi spavanja su posle podne i noću, ali pošto nam tempo života često ne omogućava da spavamo posle podne, celokupno spavanje odvija se noću.

Dužina optimalnog sna kod prosečne osobe iznosi 7 i po sati i podeljena je u 5 ciklusa od po 90 minuta. Ukoliko osoba treba da ustane u 6 i 30 ujutru, potrebno je da bude u krevetu već u 11 sati uveče.

Većina ljudi koji rade u kancelarijama ne uzima pauze nego radi u kontinuitetu. Neobično je važno praviti česte pauze u trajanju od po 5 minuta. To pomaže mentalni oporavak, esencijalan za zdrav san.

Važno je stimulisati svoje telo utravnoteženim unošenjem hrane i tečnosti. Obavezno treba jesti doručak, zatim laku užinu u toku prepodneva, ručati između 12 i 13 časova, ponovo pojesti laku užinu pre završetka radnog vremena i na kraju večerati, i to hranu koja se brzo i lako vari.

Treba izbegavati konsumiranje kafe posle ručka, jer kofein ostaje dugo u organizmu i podiže nivo kortizola, koji nam daje lažan utisak da smo odmorni. Svu hranu i tečnost treba unositi 3-4 sata pre odlaska u krevet na spavanje. Obroci koji se uzimaju neposredno pred spavanje utiču na pojačanu aktivnost mozga i oraganizma uopšte, što ometa zdrav san.

Fizičko vežbanje je preporučljivo, ali mu treba prilagoditi režim ishrane. Ukoliko se svakodnevno ide na vežbe posle posla, onda ručak treba da bude glavni obrok, a za večeru treba pojesti laki obrok. Fizičko vežbanje ne bi trebalo da bude posle 9 sati uveče, jer će poremetiti zdrav san i takva osoba će ubrzo početi da oseća simptome umora.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar