U trendu

Usamljenost komplikuje bolest

Usamljenost i samoću mnogi ljudi teško podnose, a ukoliko su i bolesni, može biti još teže. Istraživači iz Kanade došli su do rezultata da se ovo naročito odnosi na starije osobe.

Istraživanjem je bila obuhvaćena i pregledana 121 osoba koja živi sama, starosti od oko 70 godina, sa različitim hroničnim bolestima. Utvrđeno je da usamljenost dodatno pogoršava stanje, u poređenju sa osobama istih godina, sa istom bolešću, koje su u braku ili u vezi više od 50 godina.

Kvalitet društvenog života i društvenih veza veoma je bitan u kasnijem životnom dobu, a suočavanje sa eventualnim bolestima mnogo je lakše.

Starije osobe sa hroničnim bolestima mogu da smanje rizik od usamljenosti pozitivnim razmišljanjem o svom zdravstvenom stanju, ne okrivljujući sebe za bolest. Izolovanje od društva može im doneti samo depresiju i dodatno im pogoršati stanje.

Studija navodi da društvo i porodica moraju naći način da pomognu starijim osobama sa hroničnim bolestima da budu društveno aktivnije.

Zaključak je da usamljenost može dovesti do komplikacija bolesti, pa je zato povezivanje sa drugim ljudima na različite načine – šansa da se izbegne samosažaljenje i bezizlazno razmišljanje zbog bolesti.

I ovo istraživanje pokazuje da mnogo toga zavisi od ljudske psihe i da je čovek društveno biće kome je potrebna komunikacija sa drugim osobama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar