Uslovi za zdrav san

Nesanica je veoma česta pojava. Većina ljudi ima manje privremene poremećaje spavanja usled raznih stresova, zabrinutosti ili neurednog života. Ako se nesposobnost da se dobro naspavate produži na nekoliko nedelja ili meseci, to može postati realni zdravstveni problem.
Uzroci hronične nesanice najčešće su: depresija, anksioznost ili fizički bol. Ako se otklone ovi uzroci, prestaće i nesanica. Kod nekih osoba loš san ponekad postane problem sam po sebi. Očajavanje zbog toga samo pogoršava situaciju. Ali – promene nekih ličnih stavova koji se odnose na spavanje, mogu u velikoj meri poboljšati kvalitet vašeg sna.
„Higijena sna“ je izraz koji podrazumeva neke praktične postupke i obezbeđivanje uslova za zdrav san. Tu su sva ona često postavljana pitanja: da li je dobro raditi fizičke vežbe neposredno pre sna, da li je zdravo jesti pre spavanja i sl. Ako neka osoba ne održava dobru „higijenu sna“, to će se neposredno odraziti i na kvalitet njenog sna.
Bitno je u koliko sati večerate. Teži obrok neposredno pre spavanja može se negativno odraziti na kvalitet sna. Ipak – lagana užina može imati pozitivan uticaj, jer ne valja ni gladan otići u krevet.
Topla kupka pre spavanja može vam pomoći da lakše utonete u san.
Boje u spavaćoj sobi i boje posteljine takođe imaju uticaj na kvalitet sna. Poželjne su umirujuće boje – nežnoplava, šumska zelena ili boje jesenje prirode. Jarkim bojama nije mesto u prostoriji predviđenoj za san, već pastelnim.
Dnevne navike utiču na vaš san. Vreme u koje obično odlazite na spavanje, kada i koliko obimno večerate, da li tokom dana vežbate ili ne – svi ovi izbori koje dnevno pravite, kao i mnogi drugi, direktno utiču na kvalitet sna.
Šta može da pomogne?

  • Trudite se da idete na spavanje u određeno vreme svake večeri.

  • Budite se u isto vreme, uključujući i vikende, čak i ako imate osećaj da se niste dovoljno naspavali.

  • Limitirajte unos kofeina, smanjite broj popijenih kafa i čajeva.

  • Ako ste pušač, nemojte pušiti pre spavanja niti za vreme noćnih buđenja.

  • Svakodnevno vežbanje je zdravo, ali nije poželjno vežbati 3 do 4 sata pre spavanja, jer vežbanje drži metabolizam budnim.

  • Uživajte u što više dnevne svetlosti, naročito posle podne.

  • Bitan je i dobar izbor dušeka i jastuka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.