U trendu

Zaspite što lakše

Postoji puno faktora koji mogu pozitivno i negativno uticati na naš san. Jedan od njih jeste i hrana. Ono što preko dana i u večernjim časovima jedemo i te kako može uticati na kvalitet našeg sna tokom noći i pomoći nam da što pre i što prijatnije spavamo, ili nam pak može, hteli mi to ili ne, od večernjeg sna načiniti pravu noćnu moru. Ukoliko želite da zaspite kao jagnje i izbegnete loš san, iznećemo neke od jako korisnih saveta koje su za vas izdvojili eksperti.
Hrana bogata triptofanom
Svi smo još od najmlađih dana upoznati sa magičnim osobinama toplog mleka i njegovom sposobnošću da nas za tili čas pošalje u zemlju snova. Razlog je jednostavan. Naime, mlečni proizvodi su veoma bogati triptofanom, supstancom koja podstiče ne samo dobro raspoloženje već i san. Što se tiče ostalih namirnica bogatih ovom supstancom, tu su još i hrana živinskog porekla, banane, ovas i med.
Utolite glad za ugljenim hidratima
Hrana bogata ugljenim hidratima, zajedno sa mlečnim proizvodima, obogaćuje našu svakodnevnu ishranu i, takođe, utiče na povećanje triptofana u krvi. Ukoliko u kasnim večernjim satima ipak ne budete mogli da odolite izazovu i preskočite večernju užinu, najbolji izbor koji će vam garantovati dobar san mogu biti žitarice sa mlekom, krekeri i jogurt ili hleb i malo sira. Ono što treba izbegavati jeste hrana koja se sastoji isključivo od ugljenih hidrata, a sadrži u sebi i velike količine šećera, jer kako nivo šećera bude opadao, tako će i vaš san biti sve gori.
Gricnite nešto pre odlaska na spavanje
Ukoliko imate problema sa insomnijom, zadovoljavanje gladnog stomaka lakšom hranom može vam pomoći da lakše zaspite. Neka vam to ne posluži kao izgovor da preterate sa hranom, već neka vam večernji obrok bude u vidu male porcije. Težak obrok će svakako izazvati puno poteškoća kada je reč o sistemu za varenje, zbog čega ćete se tokom čitave noći osećati neprijatno i nećete sklopiti ni oka.
Pljeskavica i pomfrit – nikako!
U slučaju da vam je potreban još jedan opravdani razlog da ostavite po strani hranu bogatu mastima, poput pljeskavica, pomfrita i bureka, najnovija istraživanja su pokazala da što više masti unesete tokom dana u organizam, to je verovatnoća da će vam, tokom noći, san biti užasan mnogo veća.
Čuvajte se skrivenog kofeina
Nije nikakvo iznenađenje da vam večernja šolja kafe može izuzetno otežati i upropastiti san. Čak i izuzetno male količine ove supstance mogu negativno uticati na to kako ćete spavati tokom noći. Ali kako nije jedino kafa glavni krivac, nikako ne smete zaboraviti ni na manje očigledne izvore kofeina poput čokolade, koka-kole i čaja. Kako biste sebi osigurali što lepši san, kofein se preporučuje samo do podneva, jer na taj način dajete vašem organizmu dovoljno vremena da ovu supstancu potroši.
Nikako cigareta pred spavanje
Opšte je poznato da nikotin deluje kao stimulans, sa efektima nalik kofeinu, tako da je poželjno izbegavati cigaretu pre odlaska na spavanje, a pogotovo ukoliko se u toku noći probudite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar