U trendu

Zaštitite kožu od zimskih neprilika

Temperatura napolju spušta se i ispod nule, pada sneg ili kiša, vetar duva velikom brzinom, a vi morate da obavljate svoje svakodnevne obaveze. Telo ste zaštitili toplom odećom, na nogama su nepromočive čizme. Ali, šta je sa kožom lica i kosom? Kako ih zaštititi od brojnih problema koje donosi hladno zimsko vreme? Evo nekoliko ideja koje bi mogle biti od pomoći:
Posvetite više pažnje svojoj kosi
Zimi ne brinemo dovoljno o svojoj kosi. Posle pranja sušimo je fenom, žureći da je što pre osušimo, jer je hladno. Poznato je koliko fen isušuje krajeve kose i koliko doprinosi njihovom "cvetanju". Peremo kosu toplom vodom i šamponom, često zanemarujući upotrebu nekog balzama. Ovakvo pranje uklanja sa glave prirodna ulja, što posle nekog perioda može izazvati pojavu svraba na temenu. Zato pokušajte sledeće: jednom nedeljno nemojte prati kosu na klasičan način, već samo umasirajte balsam u koren kose i ostavite malo da odstoji. Isperite je mlakom umesto toplom vodom, to će dobro delovati i na rad krvnih sudova, a vaša kosa će biti lepa, uprkos zimi.
Pripremite usne za ljubljenje
Dermatolozi kažu: često na hladnoći ljudi ližu svoje usne da bi im povratili vlažnost, ali – kako se pljuvačka oslobađa, to takođe oduzima usnama deo njihove prirodne vlažnosti. Umesto lizanja, nanesite na usne neki balsam za usne koji sadrži glicerin ili lanolin. Takođe, vodite računa da budete zaštićeni od zimskog sunca (jer UV-zraci takođe isušuju usne). Izaberite obične balsame za usta (u obliku stika ili masti) umesto onih sa raznim ukusima, koji bi vas izazivali da ih oližete. Takođe, u ovom periodu izbegavajte paste sa ukusom začina (na primer cimeta), jer one takođe mogu izizvati iritaciju usne duplje.
Budite glatki po celom telu
Iako je zaštićena odećom, zimi koža može biti gruba, suva i hrapava. Razlog tome je uska odeća i zatvorenost pora zbog neizlaganja vazduhu. Ipak, nekoliko stvari se može učiniti. Ako malje uklanjate brijanjem, menjajte žilet posle svake treće upotrebe, jer tupi žileti zahtevaju jači pritisak, a tako se umanjuje vlažnost kože. Koristite losion za telo i nanesite ga na celu kožu. Koristite sunđer da utrljate losion sa piling zrncima koji je naročito koristan u borbi protiv celulita.
Neka vaše ruke zadrže mekoću
Pažljivo sapunjanje ruku pri pranju je korisno za uklanjanje bacila. Ali ako ih ne isperete dovoljno dobro, pa se malo sapuna zadrži (na primer oko prstena), to može dovesti do suvoće ruku. Zato – skinite nakit, dobro isperite ruke, a potom nanesite neku kremu, koja nam je zimi svima potrebna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)