Zašto Japanke ne stare niti se goje?

Poslednjih 25 godina Japanke drže rekord kao najdugovečnije žene na svetu, jer u proseku žive 84 i po godine, a uz to se i ne debljaju.

U svojoj knjizi „Japanke ne stare niti se goje“, Naomi Morijama vodi čitaoce u svet majčine kuhinje u Japanu i otkriva tajne odgovorne za dug i zdrav život. Morijama navodi da su namirnice koje pomažu u mršavljenju jednostavno deo svakodnevnih namirnica japanske kuhinje koje se raznovrsno konzumiraju, a to su riba, morsko bilje, povrće, soja, pirinač, voće i zeleni čaj.
Inače, Japanci svakodnevno uživaju u kuvanim obrocima, pri čemu se tradicionalni obrok sastoji od ribe na zaru, činijice pirinča, kuvanog povrća, miso supe, zelenog čaja i iseckanog voća.
Pri tom je važno istaći da Japanci konzumiraju oko 10 odsto sve ribe na svetu, iako čine tek 2 odsto svetske populacije.
Morijama, takođe, navodi da ih od detinjstva roditelji uče da moraju da jedu polako i cene svaki zalogaj.
Pravila kojih se moraju pridržavati podrazumevaju da nikada ne smeju potpuno da napune tanjir niti da serviraju veliku porciju, da svaka namirnica mora biti zasebno servirana…
Morijama ističe da je japanska kuhinja s namerom lagana i u njoj se kuva polako, namirnice se uglavnom kuvaju, kratko prepeku na žaru, kuvaju na pari ili brzo prepeku u voku.
Umesto s hlebom, Japanci uz sve obroke jedu pirinač i to predstavlja veliku razliku između toga kako se jede na Istoku i Zapadu.
U Japanu se doručak smatra najvažnijim i najvećim obrokom i može se sastojati od brojnih namirnica i napitaka, a koji uglavnom uključuje zeleni čaj, pirinač kuvan na pari, miso supu, tofu, mladi luk, morsku travu, omlet ili komad ribe.
Slatki deserti se u Japanu retko jedu, a kada i jesu na jelovniku obično je reč o izrazito malim porcijama, što ne znači da Japanke ne vole čokoladu, kolače, sladoled i torte, nego da shvataju koju snagu ta jela imaju i koje neželjene posledice može zbog njih da ima telo.
„Vežbanje je deo svakodnevne rutine u Japanu i svakodnevica Japanaca uključuje čitav niz nenamernog vežbanja, a izgradili su i celu „kulturu biciklizma“, hodanja i planinarenja“, istakla je Morijama.

 Izvor: tanjug

3 komentara
 1. N. N.

  Pa skoro sam čuo kako je pirinač jedna od najnezdravijih namirnica, a i takođe sam čitao u knjizi o „Hrono ishrani“ dr Ane Grifig da su ugljeni hidrati (u ovom slučaju pirinač) jako loši u kombinaciji sa proteinima (mesom) jer ometaju varenje, pa ko tu laže?

  1. Tamara Gočmanac

   Japanke lažu 😀

 2. Japanolog

  I činjenica da ih preko 70% živi parazitski, da ne rade, nego sede kod kuće, dok muž krvari na poslu naveče do 11, dolazi pijan kući dok ga ona čeka sa istom večerom. Onda mu sutra napravi doručak, i on onda ide na posao gde doživljava torturu, dok ona ide na časove ikebane. Mogu li stvari da se ne banalizuju i da se gleda sve, a ne samo to tipično na šta se žene lepe, a to je dijeta?

Napišite komentar