Zdrava i sjajna koža (2)

Iako masaža kože važi za neku vrstu ekstravagancije među neupućenima, istina je da se ovom metodom višestruko utiče na dobro stanje kože. Zavisno od toga koji je deo u pitanju, primenjuju se različite tehnike masaže, nekad uz upotrebu eteričnih ulja ili drugih kozmetičkih preparata. Masažom se postiže bolja prokrvljenost kože i aktiviraju njeni podslojevi. Efekti brzo postaju vidljivi: sjajna i ružičasta koža, smanjenje bora i neravnina.

Naredna „ekstravagancija“, koja naporedo sa globalnim klimatskim promenama polako postaje nužnost, jeste svakodnevna upotreba zaštitnih losiona protiv sunca. Danas nije neophodno da boravite na plaži da bi vaša koža iskusila negativno dejstvo sunčevih zraka. Kretanje napolju u sunčanim satima, pa čak i samo sedenje na suncu (npr, u autobusu) može da ošteti kožu.

Uz to, ova oštećenja su manje vidljiva i akumuliraju se sa godinama: efekat se ogleda u ubrzanom starenju kože. Da biste to predupredili, pokušajte da steknete dnevnu naviku nanošenja zaštitnih sredstava na sve delove tela koji su leti izloženi suncu (lice, ruke i šake, vrat, stopala). Za one pažljivije, koje vole da se šminkaju, postoje specijalne kozmetičke linije sa „ugrađenim“ zaštitnim komponentama (npr, zaštitni puder ili karmin).

Zaostaci suve kože nisu samo estetska smetnja: to su ponekad i mesta na kojima se skupljaju bakterije. To je jedan razlog više da ih uklonite, a za to možete upotrebiti razne „scrub“ proizvode, piling kreme i maske. Naravno, ne treba preterati u doziranju pri upotrebi, ali svakako valja priuštiti sebi, bar jednom nedeljno, sveobuhvatnu sesiju nege tela i uklanjanja „viškova“ kože sa izloženih mesta.

Veliki problem prilikom nege kože jesu i urasle dlačice – nesreća sa kojom se većina žena, pre ili kasnije, suoči. To je čest produkt zimskog nemara: duge čarape i suvlja koža dobar su preduslov za skretanje smera rasta. Nemojte se povesti za primerom „drugarice vaše komšinice“ i sami, bez prethodnog znanja, uklanjati dlačice. Rezultat su, najčešće, fleke i ožiljci na koži: posetite kozmetičara, a u međuvremenu povedite računa o tome da posle svakog tuširanja obavezno istrljate kožu nogu nekom grubljom rukavicom ili peškirom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.