Zdravlje u vodi

To što ste godišnji odmor proveli na moru ili na nekom jezeru, plivajući, ne znači da je rekreacija u vodi rezervisana samo za najtoplije godišnje doba. Plivanje je jedan od najstarijih i najomiljenijih sportova, najpravilnije aktivira većinu mišića na telu, a ujedno izvanredno poboljšava rad srca i pluća. To bi ujedno značilo i da biste zbog plivanja jednostavno morali da se odreknete pušenja, čime ćete vratiti u normalu kapacitet svojih pluća. Rekreacija u vodi posebno godi osobama s viškom kilograma, onima koji boluju od artritisa, proširenih vena i onima koji nemaju kondiciju. Preporučuje se i srčanim bolesnicima, trudnicama i invalidima.
Mladima najviše prija kraul i leđni stil, dok je prsni, to jest, ženski stil, pogodniji za starije osobe, mada svaki stil razvija muskulaturu. Plivanje spada u individualne sportove, ali može da bude i kolektivni sport ako napravite žurku u bazenu ili ako se takmičite s prijateljima ko je brži i spretniji u vodi. Magično dejstvo vode poznato je svima, kupanje opušta, otklanja stres i negativnu energiju, a voda je i lekovita za kožu i disajne organe. U većini zemalja plivanje je obavezan deo terapije oslobađanja od stresa.
Da bi plivanje moglo da ima pravi i pre svega željeni efekat, treba ga upražnjavati svakog dana barem po 30 minuta ili bar tri puta nedeljno. Takođe, ovaj vid rekreacije ne preporučuje se neposredno posle jela, jer je u vodi otežano varenje, ali plivanje vam neće prijati ni ako ga budete upražnjavali na prazan stomak.
Zbog toga nemojte oklevati da se i u hladnim danima posvetite ovom finom obliku rekreacije. Na nekom od zatvorenih bazena možete uspešno izvoditi svoj mali ritual čistog zdravlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.