U trendu

Kako se cvećem izboriti protiv stresa? (foto)

Naučnici su dokazali da cveće u kući, stanu, dvorištu ili na terasi doprinosi poboljšanju zdravlja ukućana, a naročito je delotvorno u borbi protiv stresa. Ukoliko se u stanu i okolini pravilno rasporedi odgovarajuće cveće, ono će doprineti kavlitetu našeg zdravlja.

Kako cveće u našoj okolini utiče na zdravlje?

Same fizičke aktivnosti oko sađenja, polivanja i održavanja cveća u stanu, na terasi ili u dvorištu doprinose našem zdravlju, jer se za zdravlje i vitku liniju preporučuje obavezna umerena fizička aktivnost.

Cveće raznih boja u našoj neposrednoj okolini ulepšava i oplemenjuje naš svakodnevni ambijent, što smiruje naš organizam i povoljno deluje protiv stresa i depresije.

Miris cveća deluje kao aromaterapija na naše disajne organe i doprinosi našem zdravlju.

Ako ima cveća u stanu, na terasi i prozorima, ono smanjuje buku i upija negativna zračenja raznih elektronskih aparata iz naše neposredne okoline.
Ne treba zaboraviti da cveće možemo gajiti i u svojim radnim prostorijama (kancelarije, kabineti, proizvodne hale…), jer nam ono ulepšava radni prostor i pozitivno utiče na zdravlje.

Foto: Dragan Cvetković

Gde u stanu treba gajiti cveće?

Za gajenje cveća se podrazumevaju dnevna soba i terasa, ali postoje biljke koje se mogu čuvati i u kupatilu, kuhinji, spavaćoj sobi ili na prozoru.

Kako rasporediti cveće u stanu?

Evo nekih preporuka za gajenje cveća u našoj neposrednoj okolini.

Dnevna soba

Viseće lozice, drvo života, hibiskus ili neko sveže rezano cveće u vazi.

Kupatilo
Bršljan, aloja ili neko drugo cveće kome treba manje svetlosti, a velika vlažnost.

Kuhinja

Za kuhinju preporučujemo: ruzmarin, bosiljak, peršun ili neko začinsko bilje koje pored mirisa i izgleda možemo koristiti i kao začin u kuhinji.

Spavaća soba

Lavanda je pogodna i protiv komaraca i protiv moljaca, a prijatnim mirisom utiče na prijatan san u toku noći.

Kancelarija

Preporučujemo šareno cveće koje povoljno deluje na radnu atmosferu: ciklama, ljubičica, begonija, zmajevac, spatifilum, hibiskus, kaktus ili nešto slično.

Prozori

Za prozore preporučujemo manje plastične žardinjere ili saksije sa petunijama, muškatlama ili „bombončićima“.

Foto: Dragan Cvetković

Terasa

Ukoliko je terasa velika i ima ugrađene žardinjere, možete napraviti i mini park sa: ružama, bršljanom, muškatlama, petunijama i nekim visećim saksijama sa cvećem koje pada preko saksije. Ako je terasa manja, onda izaberite cveće koje odgovara položaju terase prema suncu (svetla ili tamna terasa).

Da li cveće u stanu može da nam šteti?

Treba voditi računa o izboru sobnog bilja ako imamo kućne ljubimce ili malu decu u stanu. Neke biljke ili njihovo lišće mogu biti opasne po zdravlje naših malih ukućana, pa o tome treba voditi računa.

Naravno, treba uzeti u obzir i veličinu stana i površinu slobodnog prostora, jer ne treba preterivati sa količinom sobnog cveća. Puno cveća u stanu može nam zauzeti previše prostora i vazduha, pa nas može bukvalno gušiti.

Umesto zaključka

Ukoliko primenimo neki od navedenih saveta, imaćemo lepo uređen stan koji i izgleda i diše i miriše, a nama će biti prijatno u njemu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)