Naučnici potvrdili: Zavisnost od društvenih mreža jača od droge i alkohola!

Volite da surfujete, još više volite da se dopisujete na Fejsbuku, objavljujete stavove na Tviteru i fotografišete se na Instagramu?

U redu, a da li ponekad primetite koliko se svet promenio da kada uđete u gradski prevoz samo vi ne gledate u smartfon?

Ako je odgovor „da“, dobro je. Još niste postali totalni zavisnik od društvenih mreža.

Britanski stručnjaci došli su do zaključka da je zavisnost od društvenih mreža od sredine 2016. godine postala jača i opasnija bolest od droge i alkohola.

Sve više mladih u Velikoj Britaniji traži pomoć stručnjaka kako bi se „skinuli“ sa smartfonova, odnosno sveli njegovo korišćenje na razumnu meru.

Stručnjaci su, s tim u vezi, smislili „detoks tretmane“, kako bi se smanjilo ili eliminisalo kompulzivno skrolovanje po internetu.

„Prvi signal da ste zavisnik je ako je prošlo 30 do 60 minuta da niste proverili šta ima na društvenim mrežama, a da pritom osećate teskobu i uznemirenost.

Psihijatri i socijalni radnici u Velikoj Britaniji i SAD, konkretno u Hjustonu, naplaćuju seansu između 150 i 200 po satu, a ima i onih koji uzimaju 500 dolara, prenosi BBC.

Kod terapeuta Nejtana Driskela u Hjustonu u poslednjih nekoliko godina broj pacijenata koji traže pomoć zbog zavisnosti od društvenih medija porastao je za 20 posto i sada oni čine gotovo polovinu njegovih pacijenata.

„Psihološki uticaj koji uzrokuju Fejsbuk, Snepčet, Instagram i druge digitalne platforme može se teže lečiti od drugih priznatih zavisnosti. Ovo je gora zavisnost od alkohola ili droga jer je mnogo zanimljivije i nema stigme iza toga“, kaže Driskel.

Sedmodnevni proces „skidanja“ sa mreža uključuje boravak u prirodi ili nekom drugom izolovanom prostoru gde nema interneta, a kada pacijent ponovo ovlada sopstvenim umom i kontrolom ponašanja, dolazi se do narednih koraka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.