U trendu

Poboljšajte koncentraciju

Jedna pacijentkinja, pedesetjednogodišnja majka četvoro dece, ispričala je u psihoterapeutskoj ordinaciji sledeću situaciju: „Vozila sam automobil u nameri da stignem do tržnog centra u kome obično kupujem, a onda sam shvatila da sam čak 20 minuta vozila u pogrešnom smeru! Bila sam zaokupljena razmišljanjima o razgovoru za posao koji me očekuje, tako da sam potpuno promašila put. To je bilo zastrašujuće!“
Stručnjaci kažu: strašno, ali predvidljivo. Naime, naš mozak je predodređen da odluta, kad god to može. Naučnici sa Harvdvardskog univerziteta otkrili su sledeće: u mozgu postoji regija za misli nepovezane sa tekućim ponašanjem, misli koje dovode do maštanja i dnevnog sanjarenja. Ta moždana regija je skoro uvek aktivna kada se mozak odmara ili dok obavljamo zadatak koji ne zahteva koncentraciju.
Na sreću, stručnjaci kažu da je moguće da popravimo svoju koncentraciju i poboljšamo rad mozga.
Osim ako ne spadate u ljude koji vole baš sve u vezi s poslom koji rade, onda vam se sigurno dešava da ste dekoncentrisani i da vam učinak nije maksimalan. Razlog za to može biti umor, dosada, prezasićenost ili stres, i svi ti činioci mogu dovesti do sanjarenja i odlutalih misli koje se negativno odražavaju na produktivnost.
Ako primetite da je vaše dnevno sanjarenje intenzivnije nego obično, a da vam je koncentracija na poslu slabija, stručnjaci preporučuju sledeće tehnike:
Organizujte se tako da eliminišete ometanja!
Ako imate više radnih zadataka, odlučite koji ćete prvo uraditi i sklonite sve ostalo sa desktopa svog kompjutera. Daleko od očiju – daleko od misli. Uklonite iz vidnog polja i sve mejlove, fotografije članova porodice i sve drugo što vam može odvesti misli u neželjenom pravcu. Na ekranu neka ostane važan zadatak na kom radite.
Učestvujte u zbivanjima!
Ako vam se dešava da vam misli odlutaju tokom sastanaka, podstaknite sebe da smišljate pitanja za govornika i učestvujte u raspravi kad god je to moguće. Tako će vaše misli ostati usredsređene na temu.
Promenite lokaciju!
Kada primetite da vam koncentracija slabi, ustanite od radnog stola i napravite kratku šetnju izvan kancelarije da biste osvežili mozak. Ako ne pravite redovne pauze, naročito ako ne uživate u poslu, vaš mozak će pauzirati umesto vas.
Mozak je organ kao i svi drugi i zahteva pažnju i negu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)