U trendu

Stari Sloveni su verovali da je ovaj čaj najmoćniji lek, ali samo ako se sprema ovako

Stari Sloveni su veoma bili vezani za lipu jer im je davala hranu, med i vosak. Sloveni su stabla posvetili svojim bogovima, tako je lipa posvećena boginji Vidi (ona je zaštitnica ljubavi). Zbog toga neki drvo lipe nazivaju i drvo ljubavi. Sloveni su verovali da nakon smrti ljudi nastavljaju da žive u korenu, deblima i krošnjama.

Lipa ima bogat sastav. Naime, sadrži gvožđe, kalcijum, tanin, soli mangana, eterično ulje, sluz, glikozide, šećer, gumu, vosak, smolu, žutu boju, manitol, kartart, farnezol, terpentinski alkohol (daje miris cvetu), u cvetu i listićima izrazito puno vitamina, a u semenu masnog ulja.

Za čaj od lipe koriste se njeni cvetovi. Lekovitost čaja od lipe je izrazito velika, a o tome govori i istorija Slovena koji su lipu izrazito poštovali. Dokazana lekovita svojstva lipe su: snižava krvni pritisak, izuzetno dobar za ublažavanje bolova pri mokrenju, pospešuje izbacivanje znoj i mokraću, pomaže kod malokrvnosti, vodene bolesti, čisti krv i bubrege.

Čaj je izuzetno dobar za prehlade, kod gripe i kod bolesti disajnih organa, leči od hroničnog i grčevitog kašlja, protiv grčeva, za umirenje (opušta napete živce i daje dobar san), leči od padavice, sprečava upalu pluća, leči od peska u bubregu, uklanja bore i pege s kože lica, sprečava opadanje kose, opekotine i rane dobro je ispirati i oblagati čajem, pospešuje stolicu.

Ipak, veoma je bitno znati kako se priprema čaj, baš zbog njegovog specifičnog sastava.

1. Klasičan način pripreme čaja od lipe – Ukoliko na uputstvu na pakovanja nije drugačije naznačeno, kaščicu biljke ili filter kesicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.

2. Za lipin čaj koji opušta živce i daje dobar san, pravi se na sledeći način: kuvajte 1 litar vode dok ne počne da kipi, stavite 10 – 20 g cveta lipe, prelijte cvet s ključalom vodom, ostavite 5 – 10 minuta, procedite čaj, nakon toga možete da počnete sa ispijanjem čaja s tim da se ovaj čaj pije tri puta dnevno po 1 šoljicu, a ostatak tokom dana umesto vode.

3. Čaj od lipe protiv proliva: Kuvajte 1/2 litra vode dok ne počne da kipi. Napravite mešavinu od: 30 g cveta lipe i kamilice, po 10 g petrovca, ružinog cveta, šipka i dupčaca. Prelijte 3 kašike mešavine vrelom vodom. Ostavite poklopljeno 1 sat. Procedite čaj. Ovaj čaj pije se što topliji u toku dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar