Stres – preuzmite stvari u svoje ruke

Bez obzira na to da li se penjete uz lestvice kompanije u kojoj više godina vradno radite ili izgrađujete sopstvenu kompaniju – verovatno ćete u nekom trenutku imati negativna osećanja prema svom poslu. Zasmetaće vam – tuđa neodgovornost, nehajan odnos prema poslu, nepoštovanje rokova, hijerarhija zasnovana na podređenima i nadređenima… Do uspeha se ne stiže lako i mnogo toga može biti razlog za nervozu i napetost.

Dobra vest je: iako nekad tako ne izgleda, od vas zavisi uspostavljanje balansa između posla i ostalih aspekata života. Tako nam barem poručuju stručnjaci, koji daju i korisne savete o tome kako se lakše snaći u svetu biznisa.

Postupite ponekad mimo pravila

Recimo da imate odličnu ideju o razvoju firme. Svesni ste da je to zamisao zlata vredna, ali znate da je vaš šef veoma zauzet i da nećete uspeti baš tako lako da je izložite onako kao što biste želeli. Na sastancima je obično prisutno mnogo ljudi, većina ima sopstvene zahteve i zamisli za koje će se zalagati. U takvoj atmosferi, možda vaša ideja neće biti plasirana na pravi način.

Preskočite uobičajeni raspored. Saopštite šefu ono što imate u trenutku koji sami izaberete i za koji procenite da je po vas najpovoljniji. S neba pa u rebra.

Šta je najgore što se može dogoditi? Neko bi se mogao naljutiti na vas? Pa šta i da se naljuti. Čak i da se šefu ne dopadne strategija koju ste predložili, poštovaće vašu smelost i inicijativu. A najveći dobitak biće vam to što ste probali da rizikujete i doneli korisne zaključke, koji će poslužiti u sledećoj sličnoj situaciji.

Nikad ne paničite

Odjednom ste shvatili da ste poslali klijentu i-mejl, koji je bio namenjen vašem šefu, a u kome je opisan baš taj klijent, i to ne baš pohvalnim rečima!

Nemojte se izbezumiti: svako pravi greške na poslu. Tajna je u tome da sprečite da se greške pretvore u katastrofe. Ako se uspaničite, nećete moći da kontrolišete situaciju na najbolji način.

Izađite na kafu ili u kratku šetnju da biste razbistrili glavu. Potom napravite plan: ko vam može pomoći? Konkretan plan će vas trgnuti i prekinuti očajavanje nad problemom.

Ne doživljavajte posao lično

U nekim situacijama, teško je dešavanja u firmi ne primati k srcu. Kada, recimo, čujete da kolege planiraju ručak koji vas ne uključuje, ili kad neko pred svima objašnjava da je vaša ideja loša i neprimenljiva. Ali sve to u stvari vam samo odvlači pažnju sa onog što je bitno – sa posla koji treba da se uradi.

I, bez obzira na to koliko teške stvari vam se dešavaju – nemojte nikad sebi dozvoliti suze u kancelariji. To bi bio znak svima da ste izgubili hladnokrvnost.

Sledeći put kada čujete zlonamernu kritiku ili komentar, zapitajte se: zar je to stvarno vredno vaših suza?

Ne pokušavajte da briljirate u svemu

Zapitajte se šta je zaista važno i šta su vaši lični prioriteti. Ako ste u miru sa samim sobom i sa voljenim osobama, lakše ćete uspostaviti ravnotežu i na poslu.

Zapamtite – iako su neke okolnosti već odredili drugi, vaš lični balans zavisi isključivo od vas.

Saznajte više o stresu…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.