U trendu

Tri minuta i stres nestaje

Pod stresom se najčešće podrazumeva reakcija ljudskog organizma na razne emotivne, fizičke ili mentalne situacije. Važno je znati da postoje razni efikasni načini za savladavanje stresa, zasnovani na najnovijim naučnim saznanjima.

Tehnika od tri minuta

U pitanju je tehnika koja je već uveliko zastupljena među ljudima i široko primenjiva kada je u pitanju stres. Najbolja strana ove tehnike je u tome što otklanja stres baš u trenutku kada je on najintenzivniji. Pogodna je za najstresnije situacije – višečasovni zastoj u saobraćaju, napadi besa, kratki rokovi za izvršenje nekog posla i slično. S obzirom na to da, u ovakvim situacijama, nije uvek moguće otići na trčanje ili meditirati, jednostavne tehnike zasnovane na disanju, poput ove, vam mogu biti od ogromne pomoći svaki put kada vas obuzme stres.

Ova vežba se može raditi u intervalima od 3 do 5 minuta i predstavlja jako efektan način za zaustavljanje naleta besa, napetosti i nervoze.

Upoznaćemo vas sa načinom izvođenja ove vežbe, korak po korak, u pet tačaka:

  1. Zauzmite uspravan sedeći položaj u kom se osećate udobno. Zatim se usredsredite na svoje trenutno stanje (svojevrsna kontemplacija).
  2. Blokirajte svoje nadolazeće negativne misli. Zatvaranje očiju vam to može olakšati.
  3. Obratite pažnju na svoje disanje: polako udišite na nos, dopustite sebi da to traje i nekoliko sekundi (5-10).
  4. Izdahnite lagano na usta, ali tako što ćete se postarati da izdisanje traje duplo duže od udisanja. Potrudite se da izduvate sav vazduh iz svojih pluća.
  5. Ponovo polako udišite, a zatim nastavite ovako u intervalima od 3-5 minuta.

Ovu vežbu možete uraditi jako brzo u stresnim trenucima, ili ukoliko želite, možete povećati vreme trajanja vežbe na 15-20 minuta i raditi je svakoga dana, kao neku vrstu meditacije. Ukoliko ste istrajni i redovni sa ovom vežbom, možete uvežbati svoj organizam i telo do te mere da se još brže opusti kad se nađete u stresnim situacijama. Tako možete zagospodariti ne samo svojim telom već i stresom.

U ovakav način borbe protiv stresa dobro je uključiti i decu, jer će na ovaj način naučiti kako da ubuduće i sama kontrolišu stres i nervozu.
Vežba je veoma prosta i jednostavna, a zasnovana je na izreci „izbroj do deset“. Veoma je efikasna i kada su u pitanju napadi panike, nervoza, trema i strahovi (poput onog od letenja npr).

Ovim vežbama mogu pomoći i čajevi od kamilice, valerijane, lipe ili karanfilića.

Ukoliko niste u mogućnosti da se sami izborite sa stresom, neophodno je da se obratite lekaru kako biste prevazišli ovu neprijatnu tegobu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.