U trendu

Znate li šta se dogodi kada samo nekoliko sekundi DUVATE U PALAC?

Ljudsko telo je neverovatna „mašina“ o kojoj konstantno otkrivamo nove stvari. Tako saznajemo i da duvanje u vlastiti palac može da bude izuzetno korisno, prenosi Prva.rs

Pod stresom ste (a ko nije?) i dali biste sve kada biste našli način kako da trenutno olakšate pritisak koji osećate sa svih strana? U tome vam može pomoći – duvanje u vlastiti palac.

Ova tehnika stimuliše rad vagusa, dveju ekspanzivnih nerava u telu, od kojih se svaki proteže s jedne strane tela, krećući od moždanog tkiva prema vratu pa se nastavlja u prsa i abdomen. Stimulisanje nerava vagusa usporava rada srca, što smanjuje osećaj stresa i smiruje vas.

Palčevi nisu nigde blizu ta dva važna nerva, ali uz pravilnu tehniku mogu da pomognu u njihovom stimulisanju. Šta morate da uradite? Stavite palac u usta (kao beba kada sise palac), okružite ga što jače usnama da biste stvorili vakuum pa jako dunite pokušavajući da nimalo vazduha ne prođe napolje.

Ova tehnika duvanja u palac stvara pojačani pritisak unutar abdomena i prsa, što stimuliše nerv vagus, koji na taj način usporava otkucaje srca, a to se događa zato što pokušavate da izdahnete kroz blokirani disajni put.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)