U trendu

7 razloga zašto se uveče osećate naduveno i – „vetrovito“

Ako imate problem s povećanom količinom gasova u kasnim satima, možete ga umanjiti ili rešiti malim promenama u ishrani i ponašanju tokom dana. A možda patite od intolerancije na hranu ili imate probavni poremećaj koji može prouzrokovati nakupljanje gasova. Na primer, intoleranciju na gluten ili sindrom iritabilnog creva.

Evo nekoliko razloga zašto vam se to događa i nekoliko ideja kako to da sprečite.

1. Jedete li navečer obilne obroke?
Gasovi se proizvode od pojedene hrane, a zajedno sa stresorima tog dana fermentacija u gastrointestinalnom traktu može biti pojačana. Ako je vaš najveći obrok večera, stvaraće se više gasova tokom noći jer su vam potrebni sati da se hrana razgradi. Ovo je još gore ako jedete poslije 19 ili 20 časova, a zatim idete da spavate pre 23 časa.

2. Bakterije u crevima
– Veliki deo gasova dolazi od razgradnje hrane u crevima od strane bakterija i fermentacije što je normalan svakodnevni proces – kaže Libby Mills, registrovana dijetetičarka i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku.

Trebali biste organizmu dati vremenski raspon od 4 do 6 sati da završi probavljanje svakog obroka koji ste pojeli. Kada odete na spavanje vaš metabolizam se automatski usporava, ali ako probava nije dovršena, proizvodiće više gasova.

Da biste ublažili ovu situaciju, možda ćete morati konzumirati dodatne probavne enzime i probiotike pre ili uz obroke. Aminokiseline takođe mogu pomoći, piše Healthguide.

3. Održavanje autonomnog nervnog sistema
Tokom normalne dnevne aktivnosti, vaše telo drži mišiće analnog sfinktera zatvorenim jer ste aktivniji.

– Noću, nakon posla ili škole, opušteniji ste i mišić sfinktera se opušta pa je spreman za oslobađanje gasova nakupljenih tokom dana – kaže gastroenterološkinja Christine Lee. To može biti razlog zašto tokom večeri i noći češće puštate gasove.

4. Proučite hranu koju jedete
Mnoge vrste hrane i pića mogu uzrokovati povećanje proizvodnje gasova u probavnom sustavu. Hrana bogata vlaknima je fermentabilnija poput pasulja, mahunarki, nekog voća, luka i pržene hrane.

Gazirana pića i hrana koja sadrži laktozu, poput mlečnih proizvoda, kod nekih ljudi ima tendenciju povećanja gasova. Budite svjesni koje namirnice najviše utiču na vas i smanjite ih ili izbjegavajte, naročito kasno naveče.

5. Šećeri uzrokuju veći razvoj gasova
Hrana bogata određenim šećerima, kao što su ksilitol, sorbitol i veštački šećeri, proizvodiće više gasova  u organizmu.

6. Promenite vreme obroka
Trebali biste biti dosledni u vremenu kad jedete obroke, imati raspored kojeg biste se trebali držati nabolje što možete. Kasnije tokom dana jedite hranu s manje vlakana kako biste sprečili fermentaciju gasova. Prebrzo jedenje ili pijenje može dovesti do unosa više vazduha u probavni trakt, što potiče veći razvoj gasova.

7. Pobrinite se da vežbate i pijete dovoljno vode
Vežba i hidratacija pomažu da se održi pokretljivost creva. To zaustavlja zatvor i povećanu proizvodnju gasa metana u crevima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar